Spożycie jaj i drobiu pomaga w walce z demencją

Redakcja

Jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, konsumpcja jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją.

Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Według naukowców przeprowadzających badania, spożycie fosfatydylocholiny, która była dostarczana w diecie przez jedzenie jaj i mięsa drobiowego, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.

Cholina uznawana jest za niezbędny składnik odżywczy, a produkty drobiarskie należą do jednych z najcenniejszych jej źródeł. Cholina jest konieczna do tworzenia acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Prowadzone badania już powiązały jej spożywanie z wpływem na zwiększoną funkcją poznawczą i zapobieganie chorobie Alzheimera, która uważana jest za najczęstszą przyczynę demencji.

Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, że produkty bogate w cholinę są tak łatwo dostępne i niedrogie. Źródłami fosfatydylocholiny w diecie badanych osób były jaja (39%) i różnego rodzaju mięso (37%).

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz