30.10.2015 Ceny skupu kurczaka oraz sprzedaży tuszki - koniec października przyniósł delikatne podwyżki

Redakcja

W tym roku Święto Zmarłych przypada w niedzielę, w związku z tym na przełomie października i listopada nie będzie dodatkowych dni wolnych. Zazwyczaj w tym czasie Polacy planowali kilka dni urlopu i organizowali dłuższe wyjazdy. Wiązało się to oczywiście ze wzmożonym popytem na produkty rolno-spożywcze, w tym także na mięso. W tym roku taki trend nie jest zauważalny, a na pewno nie w takim stopniu, jak w latach, kiedy 1 listopada przypadał w czwartek lub we wtorek.

W tym roku 2 listopada Polacy wracają do pracy. Długi weekend szykuje się za nieco ponad tydzień. Wówczas 11 listopada, który przypada w środę, spowoduje, że osoby, które dysponują jeszcze urlopem, będą miały więcej wolnego. Jak te zbliżające się święta wpływają na rynek drobiu? Spójrzmy na analizę dzisiejszych cenników w odniesieniu do minionego tygodnia, miesiąca i roku.

Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,43 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od środy (28.10.2015 r.) cena maksymalna została podniesiona o + 0,05 zł/kg, minimalna nie zmieniła się, średnia wzrosła natomiast o + 0,01 zł/kg. Tydzień temu (23.10.2015 r.) żywiec kosztował zaledwie 2 grosze więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,20 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (16.10.2015 r.) ceny brojlerów  wynosiły 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,51 zł/kg).

Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,90 – 5,30 zł/kg (średnia 5,12 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju. Przez ostatnie dwa dni cena minimalna wzrosła o + 0,20 zł/kg, maksymalna utrzymywana jest na tym samym poziomie, średnia wzrosła o + 0,06 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,08 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,20 zł/kg.

W ostatnim dniu września (w środę, 30.09.2015 r.) ceny żywca i mięsa były średnio o kilka gorszy niższe. Brojlery kosztowały w czwartą środę września 2015 r. 3,20 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,39 zł/kg), natomiast mięso: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,03 zł/kg).

W analogicznym okresie w ubiegłym roku (w piątek, 31.10.2014 roku), a więc tuż przed Świętem Zmarłych, które przypadało w sobotę, ceny drobiu były minimalnie obniżane. Żywiec osiągał wówczas poziom maksymalnie 3,60 zł/kg, a mięso 5,15 zł/kg, średnie stawki były natomiast niższe nawet o kilkanaście groszy. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,37 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,70 – 5,15 zł/kg (średnia 4,91 zł/kg).

Podane ceny netto (bez VAT).

Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz