Szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski, poinformował, iż po przeprowadzeniu 346 kontroli w rzeźniach w Polsce nie stwierdzono żadnych zagrożeń dla konsumentów. Minister podkreślił również, że prowadzone są prace związane z uszczelnieniem całego systemu kontroli, ale to wymaga wielu zmian, w tym zapewnienia dwóch tysięcy etatów w państwowej weterynarii.
- Bezpieczeństwo żywności to sprawa poza dyskusją – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, który uczestniczył wczoraj w otwarciu Międzynarodowych Targach Żywności i Napojów WorldFood Poland.
Szef resortu rolnictwa brał także udział w panelu dyskusyjnym pt. „Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej”. Minister poinformował, że po przeprowadzeniu 346 kontroli w rzeźniach w Polsce nie stwierdzono żadnych zagrożeń dla konsumentów. Natomiast w drobnych przypadkach uchybień i nieprawidłowości wydawane były decyzje administracyjne i nakładane kary. Do końca marca br. zostaną zakończone kontrole w pozostałych rzeźniach. Minister poinformował także o przebadaniu, po podaniu przez Czechów informacji, że w mięsie wołowym pochodzącym od polskiego producenta wykryto bakterię Salmonella, ponad 400 próbek mięsa wołowego. Nie stwierdzono w nich Salmonelli.
Minister podkreślił również, że prowadzone są prace związane z uszczelnieniem całego systemu kontroli. Propozycje zmian legislacyjnych powinny być rozpatrywane przez Sejm RP w kwietniu. - Jednym z proponowanych rozwiązań jest to, aby przy kontroli mięsa w zakładach ubojowych pracowali tylko państwowi lekarze weterynarii, ale to wymaga wielu zmian, m.in. potrzebnych jest około 2. tysięcy etatów - poinformował minister. Szef resortu rolnictwa podkreślił, że za jakość żywności odpowiadają także producenci, firmy transportowe, wszyscy, którzy biorą udział w produkcji i obrocie.
Zdaniem ministra ostatnie ataki na polską żywność wynikają też z rosnącej jej sprzedaży na rynkach zewnętrznych. - Muszą powrócić właściwe relacje pomiędzy wszystkimi ogniwami łańcucha żywnościowego i każdy z nas musi brać odpowiedzialność za jakość naszej żywność, bo to jeden z jej największych atutów ̶ zwrócił uwagę minister Ardanowski.
Źródło: MRiRW