kps

kps

CenyRolnicze
02 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0474 EUR EUR - 4.3323 GBP GBP - 5.0670 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


30.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 205,00 (-1,56%), kukurydza CZE24: 201,00 (-3,60%), rzepak MAJ24: 439,50 (-0,17%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mięso

Brazylijski potentat zainwestuje dziesiątki milionów dolarów w badania nad mięsem komórkowym

Brazylijska firma mięsna JBS rozpoczęła budowę pierwszego centrum badawczego zajmującego się produkcją mięsa poprzez hodowlę komórkową. Zakład doświadczalny zostanie zlokalizowany Florianópolis w brazylijskiej prowincji Santa Catarina i zostanie otwarty pod koniec przyszłego roku. JBS zainwestuje 22 miliony dolarów w laboratoria i zakład pilotażowy.

Czytaj więcej...

Niemcy: Wieprzowina traci przychylność konsumentów

Konsumpcja mięsa w Niemczech stale spada. Znajduje to również odzwierciedlenie w zakupach dokonywanych przez gospodarstwa domowe w sklepach spożywczych. Od stycznia do sierpnia popyt prywatny na mięso, drób i wędliny spadł o 1% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Czytaj więcej...

Holandia: Spożycie mięsa najniższe w historii badań

W 2022 roku Holendrzy zjadali średnio 37,5 kg mięsa (75 kg masy tuszy). To o pół kilograma mniej niż rok wcześniej, czyli o 1,1 kg mniej masy tuszy (76,1 kg w 2021 r.). Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez Wageningen Economic Research (WEcR) na zlecenie Wakkera Diera. 

Czytaj więcej...

Czy świeże mięso pachnie?

Powszechnie wiadomo, że jednym z ważniejszych wskaźników jakości mięsa jest jego charakterystyka smakowa. Jednakże długoterminowe wysiłki hodowlane skupiły się głównie na osiągnięciu jak najwyższej wydajności, co bezpośrednio wpływa na zmiany w smaku mięsa (Lengkidworraphiphat i in. 2021). Co odpowiada za cechy smakowo-zapachowe w mięsie?

Czytaj więcej...

Holandia: Zachęcają do likwidacji produkcji zwierzęcej. Czyszczą rynek pod „mięso z próbówki”?

Holenderski rząd ogłosił niedawno, że hodowlane mięso i owoce morza będą wkrótce mogły być testowane pod kątem wprowadzenia na rynek. Jednocześnie władze ciągle zachęcają rolników do porzucenia produkcji zwierzęcej, a w tym czasie również docierają do nas informacje o coraz szybszym postępie rozwoju produkcji mięsnych alternatyw. Na przykład, brytyjska firma Moolec właśnie ogłosiła, że ​​stworzyła transgeniczne rośliny soi z genami świń, które wytwarzają soję zawierającą około 25% białek świńskich.

Czytaj więcej...

Ukradł 200 świń z rzeźni. Jak to zrobił?

Zdarza się, że pracownicy kradną w swoich firmach. W końcu długopis czy papier do drukarki szybko chowa się do kieszeni… Jak cichaczem jednak ukraść 200 świń z ubojni, a właściwie 400 połówek świń? Dokonał tego jeden z pracowników rzeźni w niemieckim Bambergu.

Czytaj więcej...

Wielka Brytania: Produkcja wieprzowiny najniższa od dekady. Widoczna tendencja do spadku spożycia mięsa

Według Brytyjskiej Agencji Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) produkcja wieprzowiny spadła do 457 200 ton w pierwszej połowie roku. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego był to wynik gorszy o 13 proc. i tym samym najsłabsze pierwsze półrocze od 2013 roku. Producenci mięsa mieli o 603 tys., czyli o 11 proc. mniej zwierząt do uboju niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zgodziły się na sprzedaż mięsa drobiowego z laboratoryjnych hodowli komórkowych

Po decyzji Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) „kurczaki z laboratorium” mogą być sprzedawane przez sklepy i restauracje na amerykańskim rynku. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Firmy alternatywnego rynku mięsnego twierdzą, że już rozpoczęły realizację zamówień dla ekskluzywnych restauracji w San Francisco i Waszyngtonie.

Czytaj więcej...

Polacy jedzą mniej mięsa. Największy spadek dotyczy wieprzowiny

- Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ,  bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej – informuje Towarzystwo Ekonomistów Polskich.

Czytaj więcej...

Nauka jest bezwzględna dla wyznawców idei mięsa z próbówki. Ślad węglowy nawet kilkaset razy większy niż dla tradycyjnego mięsa

Analiza naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego pokazuje, że ślad węglowy tzw. mięsa z próbówki będzie prawdopodobnie wyższy niż w przypadku wołowiny oraz znacznie wyższy niż w przypadku wieprzowiny i kurczaka. Metody produkcji mięsa z laboratorium okazują się bardzo energochłonne. Naukowcy zastanawiają się nawet, czy hodowane mięso może być naprawdę przystępną cenowo i czy faktycznie jest przyjazną dla środowiska alternatywą. Badania naukowców z Kalifornii będą teraz recenzowane i zostaną ocenione przez innych naukowców.

Czytaj więcej...

Chiny: Rośnie import wieprzowiny

Po gwałtownym spadku dostaw wieprzowiny do Chin w 2022 roku, import ponownie wzrósł w pierwszym kwartale tego roku. W ujęciu rok do roku zakupy wieprzowiny do Państwa Środka wzrosły o prawie 19 proc.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu