To miał być polski Matif. Szesnaście transakcji w dziesięć miesięcy

Redakcja
platforma żywnościowa, polski matif

W 2020 roku została uruchomiona Platforma Żywnościowa jako zorganizowany i regulowany rynek kontraktów typu SPOT dla produktów rolno-spożywczych. Platforma Żywnościowa miała być nowoczesnym i powszechnym narzędziem w obrocie dużymi partiami produkcji rolnej, na początku pszenicy, a następnie rzepaku, cukru, owoców i warzyw, a także mleka i produktów mleczarskich oraz mięsa czerwonego i drobiu.

 

Stronę podażową miały tworzyć duże gospodarstwa rolne, grupy producenckie, a także mniejsze gospodarstwa. Przy tworzeniu Platformy Żywnościowej w Polsce korzystano z najlepszych europejskich wzorów – francuskich i holenderskich. Tymczasem jak podała Najwyższa Izba Kontroli, od 1 marca do końca 2020 roku zawarto za pośrednictwem Platformy Żywnościowej jedynie 16 transakcji na zakup 2,3 tys. ton pszenicy.

 

W związku z powyższym Dorota Niedziela pyta ministra rolnictwa, jakie były całkowite koszty działalności Platformy Żywnościowej do końca 2021 roku, wraz z kosztami jej utworzenia? Posłanka doptywała też kiedy na Platformie Żywnościowej zostanie uruchomiony obrót innymi produktami niż pszenica (rzepakiem, cukrem itd.)?

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz