Ceny mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej

Joanna Kawka

W listopadzie br. cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) w krajach Wspólnoty ustabilizowała się na poziomie około 171 EUR/100 kg, tj. o 0,20 EUR/kg niższym niż w okresie letnim.

W sierpniu i we wrześniu br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii wynosiła około 190 EUR/100 kg, po czym w październiku spadła do 179 EUR/100 kg. Pomimo, iż w listopadzie średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 5,5% niższa niż przed rokiem, okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o 12,5%.

W listopadzie br. największą miesięczną dynamikę spadku censpośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano w Hiszpanii (-6,8%), Polsce(-6,6%), Holandii (-5,6%), Francji (-5,3%) oraz w Niemczech (-4,0%).

W Polsce średnia cenareprezentatywna wieprzowiny w listopadzie br. obniżyła się do poziomu 168,64 EUR/100 kg, tj.była o 1,4% niższa od średniej dla całej Wspólnoty.

W omawianym okresie cena reprezentatywnawieprzowiny wzrosła jedynie w Wielkiej Brytanii (o 0,9%), natomiast na Malcie pozostała naniezmienionym poziomie.

Jak prognozuje Komisja Europejska, wahania cen wieprzowiny w Unii wnajbliższych miesiącach będą mniejsze.

Średnia cena reprezentatywna tego gatunku mięsapowinna kształtować się blisko poziomu 170 EUR/100 kg. Trzeba przy tym wspomnieć prognozyKomisji, że spadki ubojów świń w I oraz w II kwartale 2014 r. będą mniejsze niż w 2013 r. iwyniosą odpowiednio 0,9% oraz 0,3%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz