Prognozy wzrostu produkcji wieprzowiny w skali świata

Joanna Kawka

Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z listopada br., w 2013 r. światowa produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie o 1,7% do rekordowego poziomu 114,6 mln ton.

Prawie 2/3 globalnej produkcji wieprzowiny będzie pochodziło z krajów rozwijających się, gdzie spodziewane są najwyższe wzrosty poziomu produkcji (ok. 3%).

Najważniejszym regionem pozostanie Azja z ok. 60% udziałem w produkcji światowej. Kraje

rozwinięte zanotują natomiast nieznaczne spadki wytwarzania. Chiny – światowy potentat na rynku wieprzowiny, wyprodukują o ok. 3% więcej tego mięsa niż przed rokiem, co będzie stanowiło prawie 50% globalnego poziomu. Wzrostowi produkcji w tym kraju sprzyja rosnący popyt oraz wparcie rządu na rozwój sektora.

Również inne kraje azjatyckie zanotują wzrosty produkcji – Korea Płd. (+14%), Filipiny (+3%), Wietnam, Japonia, Tajlandia i Indonezja (po ok. +1%).

Zwiększenie poziomu wytwarzania o ok. 1% będzie również miało miejsce w USA i Brazylii, dzięki niższym kosztom pasz i wzrostowi cen żywca. Spadek produkcji o ok. 1% prognozowany jest natomiast u drugiego na świecie producenta – w UE, z uwagi na spadki pogłowia trzody chlewnej po wprowadzeniu w tym roku nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch.

W Rosji spodziewany jest 4% wzrost produkcji, czemu sprzyjać będą wsparcie dla gospodarstw wielkotowarowych ze strony rządu oraz spadek cen pasz.

FAO prognozuje, że w 2013 r. globalny eksport wieprzowiny obniży się o ok. 2% do 7,4 mln ton, głównie ze względu na ograniczony poziom produkcji wśród największych eksporterów oraz niższy popyt ze strony głównych importerów.

Region Azji, który dominuje w światowym imporcie mięsa wieprzowego, zmniejszy zakupy już drugi rok z rzędu, tym razem o 2,4%, w tym m.in. Korea Płd. (-20%) i Japonia (-4%). Tak duży spadek importu przez Koreańczyków jest spowodowany odbudową krajowej produkcji i spadkiem cen po epidemii pryszczycy z 2011 r.

Największy światowy importer – Japonia ograniczy natomiast przywóz z uwagi na wzrost produkcji i konkurencję ze strony mięsa drobiu oraz wołowiny.

Chiny zwiększą zakupy o 6% ze względu na rosnący popyt, którego nie będzie w stanie zaspokoić produkcja wewnętrzna.

Spadek przywozu przez Rosję o ok. 12% będzie spowodowany wzrostem produkcji krajowej, spadkiem cen oraz sanitarnymi restrykcjami w imporcie.

Ukraina – po podwojeniu poziomu przywozu w 2012 r., w tym roku ograniczy zakupy o 1/3 ze względu na wprowadzone restrykcje handlowe dotyczące chorób zwierząt oraz zdrowia publicznego, które dotyczyły głównie dostaw z Brazylii.

Białoruś obniży import o 1/4 ze względu na ograniczenia w handlu z Rosją spowodowane epidemią afrykańskiego pomoru świń.

Trzech największych światowych eksporterów wieprzowiny (USA, UE i Kanada), stanowiących łącznie 3/4 globalnej sprzedaży, obniży w tym roku wysyłki o 4% ze względu na niższe poziomy produkcji. Czwarty globalny eksporter – Brazylia, doświadcza w tym roku trudności ze względu na restrykcje handlowe na kluczowych rynkach, co spowoduje zmniejszenie wysyłek o 2%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz