Coraz mniej świń trafia do rzeźni. Lepiej nie będzie

Redakcja
mięso, wieprzowina, uboje

W krajach członkowskich Unii Europejskiej w ubiegłym roku do rzeźni dostarczono znacznie mniej świ niż w 2021 r. - tak wynika z pierwszych raportów za 2022 r. Nie ma jeszcze oficjalnych danych m.in. z Niemiec, choć szacowany jest spadek w tym kraju o około 9%. 

 

Pierwsze państwa członkowskie przekazały już do Urzędu Statystycznego Unii Europejskiej (Eurostat) roczne wyniki uboju świń za 2022 r. Według wstępnego badania przeprowadzonego przez duńską organizację patronacką dla przemysłu rolno-spożywczego (L&F), liczba świń rzeźnych w Danii spadła o prawie 700 000 świń, czyli o 3,8%, do 17,81 mln. Populacja trzody chlewnej, ostatnio odnotowana w październiku, wynosiła 11,9 miliona sztuk, czyli o 1,3 miliona lub 10% poniżej porównywalnego poziomu z poprzedniego roku.

 

W belgijskich rzeźniach ubito 10,52 miliona świń - o 1,07 miliona, czyli o 9,2% mniej zwierząt niż w poprzednim roku. Na Węgrzech wielkość uboju spadła o 6,9% do 4,53 mln sztuk, w Finlandii o 3,6% do 1,86 mln sztuk. Według wstępnych danych straty pogłowia trzody chlewnej we Francji były stosunkowo umiarkowane. Tam liczba zwierząt poddanych ubojowi spadła o 338 000, czyli o 1,4%, do 22,98 mln sztuk.

 

Statystyki uboju dla Niemiec mogą zostać opublikowane w nadchodzącym tygodniu, ale już należy spodziewać się spadku uboju trzody chlewnej o około 9% w porównaniu z 2021 r.

 

Produkcja trzody chlewnej w UE prawdopodobnie nadal będzie wyraźnie spadać w bieżącym roku. Według Komisji, na podstawie prognoz państw członkowskich, od stycznia do marca 2023 r. należy spodziewać się spadku o 5,1 proc. w stosunku do pierwszego kwartału 2022 r. oraz o 4,5 proc. w kolejnym kwartale. W drugiej połowie roku tempo spadku powinno być wówczas niższe. Prognozuje się, że za cały rok produkcja trzody chlewnej w UE będzie o około 4% niższa niż w 2022 r.

 

Według prognoz Niemcy i Dania odnotują ponadprzeciętne straty w produkcji na poziomie około 6% w porównaniu z 2022 r. Oczekuje się, że w Hiszpanii produkcja spadnie o około 4% w 2023 r., a w Belgii ubytek wyniesie 3,8%. Szacuje się, że spadek produkcji trzody chlewnej we Francji jest poniżej średniej i wynosi 1,2%. Dla Holandii przewiduje się tylko niewielki spadek 0,3%.

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz