Eksport amerykańskiej wieprzowiny zaliczył dotkliwy spadek

Redakcja
eksport wieprzowiny do Chin, chiński import wieprzowiny

W pierwszej połowie 2022 roku Stany Zjednoczone wyeksportowały znacznie mniej wieprzowiny niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W szczególności zmniejszone zapotrzebowanie na import z Chin dało się odczuć w postaci spadku sprzedaży i przychodów z eksportu.

 

Eksport wieprzowiny z USA ponownie spadł w pierwszej połowie 2022 roku. Według danych Amerykańskiej Organizacji Eksportu Mięsa (USMEF), amerykańscy dostawcy odnotowali spadek sprzedaży o 288 500 t lub 18,3% do 1,29 mln t w porównaniu z pierwszymi sześcioma miesiącami 2021 roku. Podobnie sytuacja wyglądała w przypadku przychodów z eksportu, które spadły o 16,4% do 3,55 mld EUR.

 

Znacząco przyczynił się do tego spadek eksportu do Chin, w tym do Hongkongu, o prawie 53% do 222 780 t. Przychody spadły w tej relacji o 46% do 584 mln euro. - Spadek nie był nieoczekiwany, biorąc pod uwagę ożywienie krajowej produkcji w Chinach i mniejsze potrzeby importowe - powiedział prezydent USMEF Dan Halstrom. Jednak cena chińskiej wieprzowiny wzrosła o około 40% od połowy czerwca i ponownie odczuwalne jest ożywienie chińskiego popytu, przynajmniej na przetworzone mięso.

 

W wielu innych krajach i regionach, w tym w Japonii, Kanadzie, Korei Południowej, na Filipinach oraz w Ameryce Środkowej i Południowej, Stany Zjednoczone również musiały pogodzić się ze spadkiem sprzedaży wieprzowiny w ciągu roku. Wyjątkiem był Meksyk, który zwiększył swoje zakupy o ok. 18% do 469 300 ton. Tak więc południowy sąsiad był ponownie najważniejszym odbiorcą amerykańskiej wieprzowiny. W 2022 oczekuje się, że eksport wieprzowiny do Meksyku osiągnie historyczne maksimum.

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz