Zakłady gorączkowo poszukują żywca wieprzowego

Redakcja

- Impuls popytowy na wieprzowinę zaznaczył się nie tylko na południu Europy ale również w krajach Europy Centralnej. Podobnie jak w ubiegłych latach okres wakacyjny przyniósł wzrost konsumpcji, a wysokie temperatury obniżyły podaż żywca na skutek słabych przyrostów zwierząt - komentuje aktualną sytuację rynkową Aleksander Dargiewicz ze związku Polpig.

 

Handlowcy notują wzrost sprzedaży produktów wieprzowych na unijnym rynku, a ubojnie z coraz większym trudem pokrywają zapotrzebowanie na surowiec. Eksporterzy również podkreślają większe zainteresowanie unijną wieprzowiną ze strony państw azjatyckich. W rezultacie cena skupu tuczników rośnie.

 

W notowaniach ISN Irlandia podniosła ceny o 4₵, Hiszpania o 2₵, a Belgia o 1₵ za kilogram wagi ciepłej. Ceny pozostały bez zmian w Danii i Francji. W notowaniach VEZG u naszych zachodnich sąsiadów tuczniki w następnym tygodniu będą skupowane w cenie 1,85 €/kg (+5₵) w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą w stosunku do ubiegłego tygodnia.

 

Na rynku krajowym zakłady zaczynają gorączkowo poszukiwać surowca do uboju, co przynosi wzrosty cen skupu. Średnia cena skupu w klasie E wynosi obecnie 8,60 zł/kg (+0,20) w stosunku do ubiegłego tygodnia. Ograniczona podaż powinna przynieść dalsze wzrosty cen skupu żywca, co znajdzie odzwierciedlenie w wyższych cenach produktów wieprzowych na półkach sklepowych.

 

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh „Polpig”)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz