Hodowca traci na każdym sprzedanym tuczniku ok. 50-70 zł

Redakcja

Sytuacja na krajowym rynku trzody chlewnej od wielu miesięcy jest fatalna. Tucz świń na zakupionym prosiaku i zakupionej paszy, w momencie sprzedaży tucznika, przynosi na tę chwilę stratę w wysokości ok. 53 zł/szt. Rachunek ekonomiczny nie zgadza się również w przypadku rolników prowadzących hodowlę w cyklu zamkniętym. 

 

W  kalkulacji* przyjęto średnią cenę skupu żywca wieprzowego 3,56 zł/kg, która została wyliczona 26 grudnia przez naszych analityków. Obecnie po 90 dniach tuczu, przyjmując stawki za zboże i warchlaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego, hodowca przy sprzedaży tucznków musi liczyć się ze stratą w wysokości 52,87 zł/szt**, przy progu opłacalności na poziomie 3,91 zł za kg żywca wieprzowego. 

  

Kalkulacja po 90 dniach tuczu z 27 grudnia 2020 r.:

 

kalkulacja tucz otwarty 30 12 20 cenyrolnicze pl

 

**Jak wyjaśnia autor kalkulacji, wyliczenia uwzględniają obcięcie wagi w zakładzie ubojowym tzw. "opasowe", które w tym przypadku wynosi 2,5 kg (2 proc. ze 125 kg).

 

Kalkulacja hodowli tucznika w cyklu zamkniętym przy zakupie paszy (cena za prosiaka, to koszt wyhodowania warchlaka do wagi 30 kg): 

 

 tucz zamkniety cenyrolnicze pl 30 12 20

 

*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:

- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,

- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 26.12.2020)

- koncentrat sojowy - oferta za 24 tony, zakup za gotówkę,

- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.

- minimalny koszt robocizny: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,

- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,

- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy 

AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz