Chiny, największy na świecie konsument wieprzowiny, zaimportowały w ubiegłym miesiącu 391 000 ton tego mięsa, w porównaniu do 127 218 ton w marcu 2019 r. Dane celne wskazują, że dostawy wieprzowiny do Państwa Środka wyniosły w pierwszym kwartale br. 951 000 ton, czyli prawie dwa razy więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Chińskie władze podały, że import wieprzowiny w pierwszych dwóch miesiącach 2020 r. wyniósł 560 000 ton, czyli o 158 procent więcej niż rok wcześniej. Dane pokazały, że w pierwszym kwartale Chiny kupiły od Stanów Zjednoczonych artykuły rolne wyceniane na 5,05 miliarda dolarów, co stanowi wzrost o 110 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem. Zakupy obejmowały 168 000 ton amerykańskiej wieprzowiny, co stanowi ponad siedmiokrotny wzrost
W lutym krajowa kwarantanna zarządzona w ramach walki z epidemią koronawirusa, doprowadziła do zaległości w obsłudze kontenerów chłodniczych w chińskich portach. W marcu obsługa przesyłek odbywała się dynamicznie, co wpłynęło na znakomity wynik eksporterów realizujących dostawy do Chin.
Dodajmy, iż Chiny uwolniły w tym roku już 270 000 ton wieprzowiny ze swoich rezerw, w związku z poważnym niedoborem mięsa na rynku krajowym.
Wzmożony import wieprzowiny jest spowodowany wirusem ASF, który przetrzebił tamtejsze stado, uszczuplając je co najmniej o 40 procent. Co więcej, Chińczycy nadal zmagają się z pomorem. 12 kwietnia potwierdzono dwa nowe przypadki wirusa w północnych prowincjach Gansu i Shaanxi Przypadek z Gansu został wykryty w dwóch ciężarówkach przewożących 320 prosiąt do hrabstwa Minqin, w których padły trzy prosięta. Wybuch Shaanxi miał miejsce w małym gospodarstwie z 49 świniami, której właściciel kupił prosięta z innej prowincji.
Źródło: poandpo.com