Eksport unijnej wieprzowiny do Chin w pierwszym trymestrze roku wzrósł o 44 proc.

Redakcja

W kwietniu znacznie wzrósł eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny z UE, który był przede wszystkim wspierany przez rosnący popyt w Chinach. Według danych Eurostatu, w kwietniu UE wyeksportowała 219 000 ton wieprzowiny, o 30% więcej niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Eksport do Chin wzrósł o 90%, do 98 000 ton.

 

W kwietniu wzrosły również o 4 proc. dostawy do Japonii, które wyniosły 31 124. Na tym samym poziomie utrzymał się eksport do Korei Południowej – 22 498 t.

 

W tym roku eksport UE osiągnął 832 000 ton (+ 15%), o wartości 1,9 mld EUR (+ 14%). W tym samym okresie eksport podrobów wzrósł o 6% do 442 000 ton, o wartości 523 mln EUR.

 

Od początku roku unijni eksporterzy wywieźli do Państwa Środka 335 833 t wieprzowiny, co stanowi wzrost r/r o 44 %. W tym samym czasie do Kraju Kwitnącej Wiśni dostarczono 124 834 t – wzrost o 7 %, a do Korei Płd 88 614 t – spadek o 11 %.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz