W kwietniu znacznie wzrósł eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny z UE, który był przede wszystkim wspierany przez rosnący popyt w Chinach. Według danych Eurostatu, w kwietniu UE wyeksportowała 219 000 ton wieprzowiny, o 30% więcej niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Eksport do Chin wzrósł o 90%, do 98 000 ton.
W kwietniu wzrosły również o 4 proc. dostawy do Japonii, które wyniosły 31 124. Na tym samym poziomie utrzymał się eksport do Korei Południowej – 22 498 t.
W tym roku eksport UE osiągnął 832 000 ton (+ 15%), o wartości 1,9 mld EUR (+ 14%). W tym samym okresie eksport podrobów wzrósł o 6% do 442 000 ton, o wartości 523 mln EUR.
Od początku roku unijni eksporterzy wywieźli do Państwa Środka 335 833 t wieprzowiny, co stanowi wzrost r/r o 44 %. W tym samym czasie do Kraju Kwitnącej Wiśni dostarczono 124 834 t – wzrost o 7 %, a do Korei Płd 88 614 t – spadek o 11 %.