Niemieccy klienci płacą za wieprzowinę więcej niż rok temu

Redakcja
mieso schab

Wieprzowina jest nadal najczęściej konsumowanym mięsem w Niemczech. Nasi sąsiedzi muszą jednak teraz płacić za ten rodzaj mięsa znacznie więcej niż rok temu.

 

W porównaniu sierpniem 2016 r. ceny wzrosły o 7 procent. Wieprzowina jest nadal najbardziej rozpowszechnionym rodzajem mięsa w Niemczech. 60% - czyli 600 000 t - kupowanego surowego mięsa pochodzi od świń. To więcej niż drób i wołowina razem.

 

Hodowcy trzody chlewnej są zadowoleni ze wzrostu cen konsumpcyjnych: cena za kilogram masy uboju wynosiła około 1,70 euro przez kilka tygodni. Ten poziom jest dla niemieckich trzodziarzy satysfakcjonujący.

 

Źródło: agrarheute.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz