Rosja i Turcja wznawiają handel mięsem

Redakcja
mieso drob-halal-produkcja-w-rosji-rosnie

Rosja i Turcja są zainteresowane wzajemnym usunięciem barier w handlu mięsem oraz przywróceniem normalnej wymiany handlowej tymi towarami, jaka istniała przed zestrzeleniem przez Turków rosyjskiego bombowca przed dwoma laty.

Podczas II Światowego Forum Zbóż, jakie odbyło się w dniach 18-19 listopada br. w Soczi, rosyjski minister rolnictwa Aleksander Tkaczew oraz turecki minister rolnictwa Faruk Çelik poruszyli temat zniesienia rosyjskiego embarga na turecką żywność, przy równoczesnym otwarciu rynku tureckiego na produkty pochodzenia zwierzęcego z Rosji. Jak podkreślił Tkaczew, rosyjskie embargo na import mięsa z Turcji zniknie, jak tylko dojdzie do zakończenia inspekcji weterynaryjnej strony rosyjskiej w tureckich zakładach.

Wznowienie przywozu będzie jednak dotyczyło tylko dużych tureckich zakładów, gdyż tylko one posiadają wiarygodny system śledzenia, zapewniający bezpieczeństwo żywności. Turcy odczuwają braki podażowe mięsa czerwonego na swoim rynku, które kształtują się rocznie na poziomie 150-200 tys. ton. Są one obecnie pokrywane importem z Brazylii oraz Bośni i Hercegowiny. Ankara zamierza zastąpić część tego importu przywozem mięsa z Rosji (na poziomie około 50 tys. ton).

Obie strony uzgodniły już warunki eksportu mięsa wołowego z Rosji do Turcji. Z kolei Turcy są zainteresowani eksportem mięsa drobiowego do Rosji, a w szczególności obniżeniem stawek celnych w dostępie do tego rynku, które są bardzo wysokie. Tak znaczący poziom ochrony powoduje, iż wysyłki tureckich kurczaków do Rosji są nieopłacalne. Przed wprowadzeniem rosyjskiego embarga, Turcja eksportowała do Rosji rocznie 15-20 tys. ton mięsa drobiowego.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz