Izraelska firma chce zaoferować piersi kurczaka z laboratorium w cenie prawdziwego mięsa

Redakcja

Mięso in vitro w przystępnych cenach może być w zasięgu ręki. Tak przekonuje firma Future Meat Technologies z siedzibą w Jerozolimie, która opracowała proces produkcji piersi kurczaka w laboratorium, który pochłonie ok. 6,70 euro/kg. Zespół kierowany przez bioinżyniera prof. Yaakova Nahmiasa zakłada, że ​​koszty można znacznie zmniejszyć w przyszłości.

 

Ponadto Future Meat Technologies obiecuje, że podczas produkcji zostanie uwolnionych o 80 procent mniej gazów cieplarnianych w porównaniu z tradycyjną produkcją mięsa, a tylko jeden procent powierzchni potrzebnej na kurniki zostanie wykorzystany w procesie technologicznym. Według firmy do wytworzenia takiego mięsa wykorzystuje się o 96% mniej wody niżeli w produkcji drobiu w tuczu.

 

Firma podkreśla również, że kultury komórkowe są reprodukowane całkowicie bez inżynierii genetycznej. Dotyczy to również pożywek hodowlanych, dzięki czemu cały proces przebiega bez organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Metoda nie ogranicza się do drobiu, ale może być również stosowana z komórkami innych zwierząt hodowlanych. Według prezesa Rom Kshuka, proces laboratoryjny ma zostać przetestowany na dużą skalę w zakładzie pilotażowym w praktycznych warunkach w tym roku. 

 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz