Rośnie hiszpański eksport wieprzowiny do Chin i … Polski

Redakcja

Według najnowszego raportu opublikowanego przez Interporc, w okresie styczeń-sierpień 2020 r., hiszpański eksport wieprzowiny wzrósł o 19,0% pod względem ilości i 28,6% wartości w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Największy wolumen eksportu stanowi mięso wieprzowe (71,3% całości), a następnie podroby (16,4%), przetwory wieprzowe (6,7%), boczek (5,2%) oraz smalec i wytopiony tłuszcz (0,5%).

 

Hiszpania spodziewa się dalszego wzrostu eksportu wieprzowiny do Chin. W pierwszych ośmiu miesiącach 2020 roku Hiszpania wyeksportowała 1 742 000 ton wieprzowiny (łącznie z podrobami), z czego 726 000 ton zostało wysłanych do Chin co stanowi 42% wielkości wywozu. Te liczby mogą gwałtownie wzrosnąć ponieważ Hiszpanie z pewnością wykorzystują problemy niemieckich eksporterów, którzy z powodu wykrycia ASF w tym kraju nie mogą wysyłać wieprzowiny do Państwa Środka.

 

Jednocześnie w pierwszych ośmiu miesiącach br. eksport hiszpańskiej wieprzowiny do krajów unijnych spadł dotychczas nieznacznie, do 734 600 ton w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy handlu. Wg portalu euromeatnews.com tylko Włochy i Polska zgłosiły wzrost popytu na hiszpańską wieprzowinę, podczas gdy Francja, Portugalia, Wielka Brytania i inne kraje europejskie odnotowały spadek importu. Średnia cena wieprzowiny w Hiszpanii na początku listopada wynosiła 157 € /100kg, o 0,17 € powyżej notowań w UE ze względu na wyższy popyt z rynków krajów trzecich. 

 

 

Źródło: pig333.com/euromeatnews.com  

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz