Szybki wzrost cen wieprzowiny w Danii. Konsumenci zjedzą więcej kurczaków

Redakcja

Duńscy producenci wieprzowiny mogą cieszyć się z dużego eksportu mięsa na rynek chiński, ale konsument na rynku krajowym ponosi ciężar kryzysu związanego z ASF w Azji. Ceny mięsa w Danii, szczególnie w przypadku produktów zawierających wieprzowinę, wzrosły o 54% w ciągu 12 miesięcy, co może mieć drastyczne konsekwencje dla duńskiego spożycia wieprzowiny.

 

- Nie pamiętam czasów, w których wcześniej mieliśmy tak szybki wzrost cen. Oznacza to, że klienci będą jeść więcej kurczaka niż wieprzowiny, dopóki ceny nie spadną – powiedział w rozmowie z lokalną gazetą „BT” Lars Aarup, dyrektora analizy sprzedaży w duńskim biznesie detalicznym Coop. Według niego ceny świń wzrosły o 60% od lutego 2019 r., W lutym 2019 r. 500 gramów połączonego mięsa wieprzowego i cielęcego kosztowało w Danii około 23,95 DKK (3,53 USD). W październiku 2019 r. ten sam produkt kosztował 29,95 DKK (4,41 USD), a w lutym 2020 r. 36,95 DKK (5,44 USD).


Firma Danish Crown uruchomiła program mający pomóc rolnikom w zwiększeniu zdolności hodowlanych i może zwiększyć krajową produkcję trzody chlewnej o 1,2 miliona sztuk. Jednak analitycy przewidują kolejny skok cen wieprzowiny w tym roku, ponieważ pogłowie świń w Chinach będzie dalej spadać. - Afrykański pomór świń nie ustępuje, więc nic nie wskazuje na to, że nastąpi obniżka ceny. Myślę, że wzrost cen będzie kontynuowany - skomentował Henning Otte Hansen, starszy konsultant na Uniwersytecie w Kopenhadze.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz