Nowy roślinny zamiennik tradycyjnych jaj konsumpcyjnych

Redakcja

Na rynku roślinnych zamienników tradycyjnych jaj konsumpcyjnych swoich sił próbuje Izraelski start-up YO-Egg, który to opracował alternatywną wersję jajka sadzonego Sunny-Side-Up. Innowacyjny projekt z Izraela ma, jak każda z takich firm, własne opatentowane receptury na bazie których wytwarzane są jaja ze składników roślinnych, w opinii producentów przypominające wyglądem, strukturą i smakiem konwencjonalne jaja kurze.

Produkty składają się z dwóch części– białej, która zawiera płynną mieszankę kilku składników, oraz żółtka.

Jak podaje KIPDiP, poddając analizie globalne trendy opracowywania roślinnych wersji żywności pochodzenia zwierzęcego nie da się przeoczyć zjawiska rosnącego zainteresowania inwestowaniem w produkcję roślinnych zamienników jaj. Rynek ten robi się coraz ciaśniejszy. Obok najbardziej znanego kalifornijskiego start-upu Eat Just twórcy JUST Egg na bazie fasoli mung, powstaje szereg innowacyjnych projektów próbujących zaistnieć na „roślinnym rynku jaj”. Jednym z nich jest właśnie izraelski YO-Egg. Firma planuje najpierw zaistnieć w Izraelu, między innymi, w kawiarniach, restauracjach, cateringu, i hotelach. Dalsze plany rozwoju przewidują ekspansję w Europie, począwszy od Wielkiej Brytanii.

Globalny tradycyjny rynek jaj jest wart 227 miliardów dolarów, a firmy wytwarzające roślinne substytuty białek chcą zmienić ten wynik. W ubiegłym roku jajka wegańskie były najszybciej rozwijającym się segmentem produktów roślinnych.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz