Dynamiczny rozwój serbskiego sektora drobiarskiego. Liczą na dostęp do rynku unijnego

Redakcja
Serbia, drobiarstwo, eksport, rynek unijny

- Produkcja drobiu w Serbii kwitnie, szczególnie biorąc pod uwagę lokalny przemysł hodowlany - powiedział kanałowi AgroTV Ivan Stanojlović, przewodniczący serbskiego stowarzyszenia hodowców drobiu. Podczas gdy wirus afrykańskiego pomoru świń siał spustoszenie w branży trzody chlewnej, a hodowla bydła od dziesięcioleci boryka się z problemami, hodowcy drobiu w Serbii radzą sobie wyjątkowo dobrze.

 

Hodowcy drobiu obecnie niemal w całości zaspokajają zapotrzebowanie rynku krajowego. Zdaniem Stanojlovicia, aby uzyskać nowy impuls do rozwoju, branża musi uwolnić swój potencjał eksportowy. - Największym problemem jest to, że jako branża nie mamy obecnie zezwolenia na eksport mięsa z kurczaka, jednodniowych piskląt ani jaj do Unii Europejskiej – powiedział Stanojlović, dodając, że stowarzyszenie członkowskie wkłada wiele wysiłku w to, aby umożliwić sprzedaż produktów drobiowych klientom europejskim.  - Uważam, że technologicznie jesteśmy już gotowi na Europę, a biorąc pod uwagę, że nasze produkty spożywcze są tańsze, możemy być konkurencyjni także cenowo – stwierdził Stanojlovic.

 

Stanojlović szacuje, że otwarcie europejskiego rynku dla serbskich hodowców drobiu niemal podwoiłoby serbską produkcję drobiu. Skorzysta również państwo, zarabiając na dodatkowych podatkach i zatrudniając więcej siły roboczej w nowych fermach drobiu.

 

Koszty produkcji spadły 

 

W 2022 r. produkcja drobiu w Serbii wyniosła ogółem 116 000 ton, co stanowi wzrost o 4% w porównaniu z rokiem poprzednim i o 7,3% powyżej średniej z pięciu lat, oszacowało serbskie Ministerstwo Rolnictwa. - Ubiegły rok był trudny dla serbskiego przemysłu drobiarskiego, ale w ostatnich miesiącach sytuacja stopniowo się stabilizowała - powiedział Stanojlovic, wyjaśniając, że koszty produkcji zaczęły spadać, a branża ma nadzieję, że na razie działalność pozostanie zrównoważona.

 

Choć szeroko zakrojone negocjacje w tej kwestii trwają już od kilku lat, Serbia nie została jeszcze wpisana na unijną listę krajów kwalifikujących się do eksportu mięsa drobiowego. W 2021 roku serbskie stowarzyszenie hodowców drobiu ogłosiło, że Serbia otrzymała zgodę techniczną na eksport mięsa z kurczaka do UE, ponieważ wszystkie przygotowania zostały zakończone. Nie spodziewano się jednak, że faktyczne dostawy rozpoczną sięszybko, ponieważ na drodze pojawiły się pewne „przeszkody”, a kraj nadal musi dostosować swoje ramy prawne do europejskich przepisów weterynaryjnych.

 

 

Źródło: Ukr Agro Consult

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz