Sprzedają mrożony drób po rozmrożeniu. Wszystko przez ptasią grypę

Redakcja
ptasia grypa, Anglia, Wali, mięso

W Unii Europejskiej mięso drobiowe można sprzedawać tylko jako świeże, jako mrożone albo jako szybko (głęboko) mrożone.  Do niedawna tak samo było w Anglii oraz Walii. Grypa ptaków spowodowała, że w obu tych krajach przedsiębiorstwa drobiarskie mogą sprzedawać mięso mrożone po rozmrożeniu tak jak mięso świeże czy chłodzone.

 

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, dzięki wyjątkowi wprowadzonemu do przepisów hodowcy oraz zakłady drobiarskie obawiające się o wybuch HPAI mają możliwość wcześniejszego uboju stada i zamrożenia mięsa. Procedura ta nie wymaga jakiegokolwiek uprawdopodabniania obaw czy udowodnienia ich słuszności. Po prostu w Anglii oraz Walii można sprzedawać rozmrożone mięso jako chłodzone mięso świeże. Regulator rynku wymaga tylko od producentów specjalnych etykiet, które mają informować konsumentów o sposobie najlepszego obchodzenia się z produktem.

 

Ciekawa sytuacja ma miejsce w Irlandii. Kraj ten stosuje zasady unijne, a więc nie pozwala sprzedawać mięsa drobiowego, które wcześniej było zamrożone jako świeżego. Na rynku pojawiły się także głosy, kwestionujące zmianę przepisów w Anglii oraz Walii jako groźnych dla konsumentów, jako kwestionujących obowiązujące od dawna zasady bezpieczeństwa. W odpowiedzi regulatorzy rynku stwierdzili, że proces przemysłowego mrożenia mięsa ma inną charakterystykę niż domowy dlatego sprzedaż rozmrożonego mięsa jest bezpieczna. 

 

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz