Duża szansa dla polskiego drobiarstwa. Singapur zainteresowany dużymi zakupami

Redakcja
eksport drobiu, Singapur, polski drób

Przedstawiciele strony polskiej i singapurskiej rozmawiali o eksporcie polskiego drobiu do Singapuru. Kraj ten zainteresowany jest drobiem z Polski, nie tylko na potrzeby zabezpieczenia bieżących potrzeb rynku, ale też uważa nasz kraj za strategiczny kierunek importu żywności. 

 

28 września 2021 roku, przy współpracy Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej z Ambasadą Polski w Singapurze, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Meat Traders Association, w ramach działań stabilizujących rynek drobiu, odbyło się spotkanie online, którego celem było wzmocnienie relacji handlowych pomiędzy tymi krajami. Po stronie polskiej
w spotkaniu udział wzięli także polscy producenci mięsa drobiowego.

 

Podczas spotkania rozmawiano także o możliwościach dalszego poszerzenia współpracy gospodarczej, pokłosiem czego było podpisanie przez Krajową Radę Drobiarstwa-Izbę Gospodarczą oraz Meat Traders Association Umowy o współpracy ("MoU"). Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD-IG) - Dariusz Goszczyński, przy obecności Pani Ambasador RP w Singapurze Magdaleny Bogdziewicz, podpisał w imieniu Izby ramowe porozumienie o współpracy z Singapurskim Stowarzyszeniem Handlowców Mięsa (MTA), otwierając tym samym nowe możliwości współpracy w zakresie eksportu polskiego mięsa drobiowego na tamtejszy rynek.

 

Singapur dostrzega potencjał polskiego sektora drobiarskiego

 

Przedmiotowa umowa umożliwi obu stronom podejmowanie wspólnych działań w obszarze związanym z dostępem polskiego drobiu do rynku singapurskiego, w tym w zakresie wymiany informacji na temat jakości i bezpieczeństwa eksportowanego mięsa drobiowego. Jednym z elementów współpracy będzie tworzenie możliwości dla przyszłych działań i projektów.

 

- Obecnie do Singapuru importuje się mięso głównie z Brazylii. Polska jest krajem członkowskim UE dopuszczonym do sprzedaży drobiu na tamtejszy rynek. Singapur dostrzega potencjał polskiego sektora drobiarskiego. W celu zwiększenia możliwości eksportowych, postanowiliśmy rozpocząć współpracę celem wypracowania rozwiązań korzystnych zarówno dla Polski, jak i dla Singapuru. Dlatego też od kilku miesięcy wspólnie z Ambasadą RP w Singapurze pracowaliśmy nad stworzeniem memorandum dotyczącego współdziałania pomiędzy naszymi krajami, które jest ukoronowaniem szeregu działań mających przynieść obu stronom wymierne korzyści – podsumowuje Dariusz Goszczyński, Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz