Za Bugiem rodzi się poważna konkurencja dla polskiej produkcji mięsa indyczego

Redakcja

W latach 2017 – 2020 ukraińska produkcja mięsa indyczego zwiększyła się o 41 proc. W 2020 roku podaż tego rodzaju mięsa z krajowej produkcji oszacowano na 37 tys. ton.

 

- Ukraińscy analitycy uważają, że działania te zmierzają do zmniejszenia uzależnienia od importu mięsa indyczego w celu zaspokojenia popytu wewnętrznego. W 2020 roku Ukraina zaimportowała 7,3 tys. ton mięsa indyczego, co oznacza spadek o 8 proc. r/r i aż o 36 proc. niższy import niż w roku 2017 (import 2017 wyniósł 11,4 tys. ton). Rozwój produkcji na Ukrainie najbardziej może odbić się na polskich firmach, które są największym eksporterem mięsa indyczego  na ukraiński rynek – na Polskę przypada 75 proc. dostaw. Za nami są Węgry (10 proc.) i Wlk. Brytania (5 proc.) – czytamy w komunikacie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz