Poprawa opłacalności produkcji indyków

Redakcja

Po okresie niskich cen żywca indyczego, wracają one do poziomu średniej wieloletniej. Pod koniec października, według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ceny żywca z indorów wyniosły 5,82 zł za kg, zaś żywca z indyczek 5,64 zł za kg, czyli odpowiednio o 13,6% i 14,7% więcej wobec analogicznego okresu poprzedniego roku. Jest to najwyższy poziom od początku 2016 r.

 

Stanowi to dynamiczną zmianę względem pierwszego półrocza 2018 r., kiedy ceny żywca indyczego były wyjątkowo niskie, w niektórych przypadkach zbliżając się do progu opłacalności produkcji. Od lipca br. do końca października ceny żywca indyczego były o 6,5% wyższe niż w pierwszej połowie 2018 r. oraz o 0,8% niższe wobec drugiej połowy 2017 r.

 

Rosną również ceny mięsa indyczego. Pod koniec października ceny tuszki indyczej zbliżały się do 9 zł/kg, czyli były o 6,8% wyższe wobec analogicznego okresu poprzedniego roku, ceny fileta indyczego wzrosły o 6,0%, ceny skrzydeł o 8,3%, ceny udźca o 11,4%, zaś ceny podudzia o 12,5%. Najniższe wzrosty odnotowano w przypadku podrobów indyczych, które podrożały tylko o 4,1%.

 

Według prognoz IERGŻ dobre warunki cenowe mogą przełożyć się na wzrost produkcji mięsa indyczego o 9,7% z 465 tys. t w 2017 r. do 510 tys. t w bieżącym roku, co pozwoliłoby na utrzymanie statusu drugiego producenta żywca indyczego w Unii Europejskiej. Cały czas rośnie też eksport mięsa indyczego – choć w pierwszej połowie 2018 r. charakteryzował się on niższą dynamiką (+9,6% r/r) niż eksport mięsa z kurcząt broilerów (+14,8% r/r).

 

Źródło: BGŻ PNB Paribas 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz