Duży wzrost produkcji mięsa drobiowego i jaj w Turcji

Redakcja

Produkcja mięsa drobiowego i jaj wzrosła w 2017 roku w Turcji bardziej niż spodziewali się analitycy.

W zeszłym roku tureckie fermy wyprodukowały o 6,6% więcej jaj niż rok wcześniej. Przyrost produkcji mięsa drobiowego był jeszcze większy i wyniósł 12,9%. W liczbach bezwzględnych Turcja wyprodukowała w 2017 roku 19 miliardów 300 milionów jaj, co oznacza, że sektor jaj jest w tym kraju około dwukrotnie większy niż w Polsce. Jeśli chodzi o mięso kurcząt rzeźnych tureckie statystyki podają, że produkcja wyniosła w 2017 roku 2 mln 100 tys. ton, co daje o około 10% więcej niż spodziewana produkcja brojlerów w 2017 roku w Polsce.

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz