Wzrosła produkcja bydła w Polsce

Joanna Kawka
bydlo ceny-byda

Według Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do końca maja 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach UE-28 zwiększyła się o 3,3% w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku (produkcja w sztukach zwyżkowała o 3,4%).  

Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 2,3% (w sztukach zwiększyła się o 2,6%).

 Spadki produkcji (w tonach) zanotowano jedynie w trzech krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Spadki produkcji odnotowano w Szwecji (-10,4%), Grecji (-6,8%) i Estonii (-3,0%). Największe wzrosty produkcji zanotowano natomiast na Cyprze (+73,7%), w Rumunii (+39,4%), Bułgarii (+31,4%), Polsce (+12,4%), na Malcie (+11,4%), Słowacji (+11,2%), w Portugalii (+10,5%), Czechach (+8,9%), Danii (+8,4%), Słowenii (+8,0%), Luksemburgu (+7,4%), Chorwacji (+7,0%), na Łotwie (+5,8%), w Belgii (+5,5%), na Węgrzech (+5,5%), w Holandii (+5,5%), Irlandii (+3,5%), we Francji (+3,0%), w Hiszpanii (+2,1%), Austrii (+2,1%), we Włoszech (+2,0%) oraz na Litwie (+1,9%).

Wzrosty produkcji (w tonach) w UE-28 dotyczyły przede wszystkim krów (+6,6%), jałówek (+4,3%), cieląt (+2,6%) oraz młodego bydła (+3,6%). Produkcja wołów oraz wolców zwiększyła się po +0,8%.

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz