Unijna wołowina znów trafi do USA

Joanna Kawka

Po latach starań europejscy eksporterzy wołowiny mogą w końcu liczyć na wznowienie eksportu wołowiny do Stanów Zjednoczonych, których władze potwierdziły dostosowanie się do międzynarodowych standardów w handlu, w odniesieniu do tzw. choroby szalonych krów (BSE).

 

W oświadczeniu z dnia 1 listopada br. agencja Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA) potwierdziła, że przepisy handlowe dotyczące BSE będą oparte na normach ustanowionych przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (OIE) i tym samym zakończy się piętnastoletni okres zakazu eksportu unijnej wołowiny na rynek amerykański.

Od 1998 r. eksport wołowiny za ocean był niemożliwy, ponieważ Amerykanie bardzo restrykcyjnie odnosili się do zagrożenia związanego z tzw. chorobą szalonych krów. Ich przepisy były dużo bardziej surowe niż zalecenia OIE.

W 90 dni po publikacji zmian w rejestrze federalnym, APHIS zacznie używać tych samych wytycznych, jakie stosuje OIE przy identyfikacji statusu danego kraju pod względem ryzyka BSE. Zmiana ta będzie miała istotne znaczenie dla eksporterów ze Stanów Zjednoczonych oraz potencjalnych dostawców mięsa na rynek amerykański.

W swoim oświadczeniu Komisja Europejska podkreśliła, że dzięki tym zmianom zostaną przywrócone normalne warunki handlu.

Ponadto otwarcie rynku amerykańskiego dla wołowiny z Unii daje ważny sygnał dla partnerów handlowych UE na całym świecie, że mięso pochodzące ze Wspólnoty jest bezpieczne.

Unia oczekuje także, że USA zniosą w najbliższej przyszłości ograniczenia w handlu mięsem baranim i kozim.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz