Poważny spadek eksportu irlandzkiej wołowiny. Czy zrobi się więcej miejsca dla polskiego mięsa?

Paweł Hetnał
bydło, pastwisko, Irlandia, eksport wołowiny, wołowina

W ostatnim miesiącu pierwszego kwartału bieżącego roku, ubój bydła w Irlandii spadł o 6,1% w porównaniu z marcem 2020 r. Tendencja ta była widoczna również w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku, przy czym dane dotyczące uboju za pierwszy kwartał wyniosły zaledwie 434 100 sztuk (-13,6%).


Według analityków organizacji ADHD, spadek nie jest dla nich zaskoczeniem, ponieważ wyższa przepustowość uboju jesienią ubiegłego roku zmniejszyła podaż bydła dostępnego obecnie. - Szacunki przemysłu przewidują o 3% mniej bydła do uboju (50 000 sztuk) w 2021 roku. Ta mniejsza podaż może pomóc we wspieraniu cen w Irlandii, a także ograniczyć ilość wołowiny dostępnej na eksport – ogłosił analityk AHDB, Charlie Batalion.

 

Eksport irlandzkiej wołowiny w pierwszym kwartale 2021 r. wyniósł 105 400 ton. To wartość mniejsza o 22% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Spadek o 38% odnotowano w eksporcie do Wielkiej Brytanii, w mniejszym stopniu do Francji, Holandii i Szwecji.

 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz