Dobry start cielęcia gwarancją wysokiej wydajności w przyszłości - problem odpajania siarą

Cezary Wójcicki
odpajanie siara

Ochów cieląt ma na celu nie tylko ograniczenie chorób i upadków młodych zwierząt, lecz jest to także czas kiedy programujemy przyszłą wydajność mleka i długowieczność.

Bardzo ważnym elementem odchowu cieląt jest pobranie siary. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.

Siara jest wydzieliną gruczołu mlekowego produkowaną przez krowy w okresie okołoporodowym. Produkt ten różni się od mleka swoim składem, przede wszystkim zawartością immunoglobulin, czyli substancji odpowiadających za odporność. Trzeba pamiętać, że cielę w momencie przyjścia na świat, nie nabyło jeszcze żadnej odporności od matki w życiu płodowym. Ma to nastąpić dopiero w momencie pobrania siary. Siara zawiera w swoim składzie około 60 razy więcej immunoglobulin niż mleko. Różni się także znacząco zawartością suchej masy (niemal dwukrotnie więcej niż w mleku), a także białka i tłuszczu (więcej na korzyść siary).

Na co musimy zwrócić uwagę podczas żywienia cieląt siarą?

Przede wszystkim czas podania. Z każdą godziną po wycieleniu skład siary się zmienia. Ważne jest by w ciągu pierwszej doby cielę pobrało ok. 4 l siary. Istnieją dwie możliwości podania siary cielęciu – przez sondę i przez smoczek. Jeżeli wybieramy sondę można podać 4 l siary w ciągu pierwszej godziny po wycieleniu. Jeżeli jednak wybierzemy tę drugą metodę, należy podać do wypicia cielęciu 2 l w ciągu pierwszej godziny po przyjściu na świat, a kolejne 2 l po 12 godzinach.

Bardzo ważna jest temperatura podawanej siary. Powinna wynosić ok. 37 stopni Celsjusza. Szczególnie należy zwrócić uwagę na ten fakt, gdy korzystamy z siary wcześniej zamrożonej.

Kolejnym bardzo ważnym elementem podczas odpajania cieląt siarą jest jej jakość. Ilość immunoglobulin w tym produkcie jest ściśle związana z gęstością płynu. Do pomiaru zawartości immunoglobulin służy siaromierz. Siara powinna zawierać ponad 50 g immunoglobulin w litrze. Warto zainwestować w taki przyrząd, gdyż może okazać się, że lepiej skorzystać z bardzo dobrej jakości siary wcześniej zamrożonej, niż siary od matki cielaka.

Zdaniem niektórych naukowców pobranie siary przez nowonarodzone zwierzę ma większy wpływ na wydajność niż postęp genetyczny. Dobrze dobrana strategia odpajania cieląt siarą będzie skutkować lepszą zdrowotnością cieląt (co przekłada się na długowieczność zwierząt), a także lepszą wydajnością w późniejszym okresie życia. Są to bardzo ważne elementy mające wpływ na opłacalność produkcji.

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz