Wielka Brytania ogranicza przywóz wieprzowiny z krajów unijnych

Redakcja
mięso, ASF, wędliny. Wielka Brytania

Brytyjczycy od 1 września ograniczyli import wieprzowiny i produktów wieprzowych. Od początku bieżącego miesiąca mieszkańcy Unii Europejskiej nie będą mogli wwozić do Wielkiej Brytanii więcej niż 2 kg wieprzowiny. To ograniczenie wynika z rosnących obaw o zawleczenie na Wyspy wirusa ASF.

 

Środek jest następstwem publikacji nowej oceny ryzyka przeprowadzonej przez Agencję Zdrowia Zwierząt i Roślin. Agencja przyznaje, że szansa wprowadzenia ASF do Wielkiej Brytanii jest „ryzykiem średnim”. Raport wskazuje również, że największą szansę na wprowadzenie mają turyści, którzy przywożą wieprzowinę lub produkty wieprzowe z krajów dotkniętych wirusem ASF.

 

Aby zmniejszyć to ryzyko, rezydentom Unii Europejskiej lub krajów EFTA (Szwajcarii, Norwegii, Islandii lub Liechtensteinu) nie wolno wwozić do Wielkiej Brytanii więcej niż dwóch kilogramów wieprzowiny lub produktów wieprzowych, chyba że są one wyprodukowane zgodnie ze standardami handlowymi UE. W związku z tym bardziej rygorystyczne kontrole nie mają wpływu na import mięsa na większą skalę. Brytyjski Departament Rolnictwa ma nadzieję, że dzięki temu środkowi potencjalnie skażona wieprzowina, np. w bagażu pasażerów lub w pojazdach, nie trafi do Wielkiej Brytanii.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz