Wzrost produkcji mięsa na świecie, mięso drobiowe najważniejszym gatunkiem kierowanym do handlu

Joanna Kawka
mieso tuszka1

Według najnowszego raportu FAO z października br., w 2016 r. światowa produkcja mięsa ogółem zwiększy się o nieco ponad 600 tys. ton lub 0,2%, i wyniesie 319,8 mln ton.

Wzrośnie ona przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, krajach Unii Europejskiej, Brazylii, Indiach, Meksyku, Kanadzie oraz w Rosji. Spadnie zaś głównie w Chinach oraz Australii i Nowej Zelandii.

Siłą napędową tego niewielkiego wzrostu produkcji ogółem będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost produkcji o 0,9% do 115,8 mln ton), a także wołowego (wzrost produkcji o 0,3% do 67,8 mln ton) i owczego (wzrost produkcji o 0,6% do 14,1 mln ton). Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,6% do 116,5 mln ton.

Jak prognozują eksperci z FAO, w 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 31,1 mln ton mięsa (9,7% światowej produkcji mięsa), tj. o 4,4% więcej niż przed rokiem (w ubiegłym roku zanotowano spadek na poziomie 2,9%). W br. do handlu trafi przede wszystkim więcej wieprzowiny (wzrost o 10,8%), drobiu (wzrost o 4,4%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 0,3%), mniej zaś mięsa owczego (spadek o 2,8%). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (40,8% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (29,3% udział), wieprzowinę (25,7% udział) oraz mięso owcze (2,9% udział).

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz