kps

skiba

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Wzrost produkcji mięsa na świecie, mięso drobiowe najważniejszym gatunkiem kierowanym do handlu

Joanna Kawka
mieso tuszka1

Według najnowszego raportu FAO z października br., w 2016 r. światowa produkcja mięsa ogółem zwiększy się o nieco ponad 600 tys. ton lub 0,2%, i wyniesie 319,8 mln ton.

Wzrośnie ona przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, krajach Unii Europejskiej, Brazylii, Indiach, Meksyku, Kanadzie oraz w Rosji. Spadnie zaś głównie w Chinach oraz Australii i Nowej Zelandii.

Siłą napędową tego niewielkiego wzrostu produkcji ogółem będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost produkcji o 0,9% do 115,8 mln ton), a także wołowego (wzrost produkcji o 0,3% do 67,8 mln ton) i owczego (wzrost produkcji o 0,6% do 14,1 mln ton). Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,6% do 116,5 mln ton.

Jak prognozują eksperci z FAO, w 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 31,1 mln ton mięsa (9,7% światowej produkcji mięsa), tj. o 4,4% więcej niż przed rokiem (w ubiegłym roku zanotowano spadek na poziomie 2,9%). W br. do handlu trafi przede wszystkim więcej wieprzowiny (wzrost o 10,8%), drobiu (wzrost o 4,4%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 0,3%), mniej zaś mięsa owczego (spadek o 2,8%). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (40,8% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (29,3% udział), wieprzowinę (25,7% udział) oraz mięso owcze (2,9% udział).

Źródło: FAMMU/FAPA

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu