Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studia magisterskie ukończyła na kierunku Zootechnika specjalność Animal Production Management w języku angielskim. Kontynuuje nauką na studiach III stopnia w temacie jakości mięsa ze szczególnym uwzględnieniem daniela europejskiego. Jest autorką i współautorką artykułów naukowych i popularnonaukowych w tematyce jakości mięsa. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
Artykuły autora:
-
Selekcja na ufność? Testy behawioralne zwierząt futerkowych
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2018-07-14 15:00:00
Chów i hodowla zwierząt futerkowych podlega ciągłym zmianom i doskonaleniu. W dzisiejszych czasach zaczęto zwracać coraz większą uwagę nie tylko na cechy produkcyjne zwierząt, ale także na ich...
-
Szynszyla jako gatunek zwierzęcia futerkowego
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2018-06-05 09:04:11
Szynszyla mała to gatunek z rodziny szynszylowatych (Chinchillidae). Jest to gryzoń roślinożerny, żyjący w stadach. Szynszyle występowały naturalnie w wysokich partiach Andów, na granicy Chile,...
-
Dzik nie taki straszny, czyli bezpieczeństwo i jakość mięsa
(Mięso)
2018-05-01 10:36:02
Dzik jest gatunkiem występującym na obszarze całej Polski.
-
Jak zachować jakość mięsa na dłużej, czyli pakowanie próżniowe dziczyzny
(Mięso)
2018-04-01 07:55:04
W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę wymusza na nas poszukiwanie nowych metod pakowania żywności. Współczesny konsument chce, aby kupowane produkty były dobrej...
-
Hodowla norek – Polska jako II producent w Europie
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2018-03-03 10:45:37
Polska zaraz po Danii jest jednym z czołowych producentów skór norek (Tab.1.) produkując ok. 8,5 mln skór rocznie. W roku 2016 eksport surowych skór futrzarskich wyprodukowanych w Polsce wyniósł...
-
Smak dziczyzny. Czy możliwy jest większy popyt na zdrowe mięso?
(Mięso)
2018-02-12 10:40:46
W dzisiejszych czasach zwracamy coraz większą uwagę na jakość, kolor, zapach i smak potraw. Dziczyzna znana jest ze swoich specyficznych właściwości sensorycznych, zyskując coraz większe...
-
Fakty i mity hodowli zwierząt futerkowych
(Pozostałe zwierzęta hodowlane)
2017-12-13 14:22:22
Hodowla zwierząt futerkowych, w szczególności mięsożernych, zawsze wzbudzała wiele kontrowersji. Materiały publikowane w internecie, głównie filmy są tendencyjne i przedstawiają sytuację zwierząt z...