Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 kwietnia 2021, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3.7816 EUR EUR - 4.5474 GBP GBP - 5.2474 DKK DKK - 0.6115
Archiwum
19.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 216,50 (- 0,57%), kukurydza CZE21 - 220,50 (+ 1,02%), rzepak MAJ21 - 530,75 (+ 4,22%) [euro/tona] +++ +++ +++ 19.04.2021 13:45 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,90 - 6,50 zł/kg, średnia: 6,21 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++

Wiadomości

Bruksela przekaże Niemcom 9 mln euro na walkę z ASF

Redakcja

Niemcy otrzymają 9 mln euro z funduszy Unii Europejskiej na walkę z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń. Według minister rolnictwa Julii Klockner, pieniądze zostaną przeznaczone na budowę i utrzymanie ogrodzeń na terenach, na których choroba została wykryta w populacji dzików. 

Czytaj więcej...

Ptasia grypa jak ASF. Trzeba wsparcia na sfinansowanie bioasekuracji

Redakcja

Dostosowanie do obowiązujących wymagań mających na celu zmniejszenie ryzyka rozprzestrzeniania się ptasiej grypy związane jest z ogromnymi kosztami. Zdaniem samorządu rolniczego konieczne jest dofinansowanie poniesionych kosztów inwestycji dostosowania do wymogów bioasekuracji, tak jak ma to miejsce w przypadku zapobiegania rozprzestrzeniania się ASF w chowie i hodowli trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

Walka z mięsem nie ma sensu. Taka dieta towarzyszy ludzkości od setek tysięcy lat

Redakcja

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie stanowi naturalnego źródła niezbędnych  składników, powoduje otyłość, cukrzycę, choroby krążenia. Tymczasem nauka jest pewna. Od setek tysięcy lat mięso i produkty zwierzęce były obecne w diecie człowieka, stanowiąc źródło składników odżywczych i energii. Ich brak może być niebezpieczny i wymaga stosowania syntetycznej suplementacji. Odejście od diety mięsnej stanowi ryzykowny eksperyment, którego skutki w kolejnych pokoleniach są trudne do przewidzenia.

Czytaj więcej...

Jak żywiec wieprzowy za trzy miesiące nie będzie po 6 zł/kg, to może być zgrzyt zębów

Paweł Hetnał

- Ceny na tę chwile jak zabetonowane. Duńczycy nie chcą taniej sprzedawać warchlaków, a stawki przecież nie są niskie. Niestabilny jest również kurs euro. Ceny handlowe poszły jednak w dół. Na krajowym rynku warchlak z Danii sprzedawany jest po 365 zł/szt., a jeszcze jakiś czas temu dochodził do 380 zł/szt. Podwyżek raczej bym się nie spodziewał, bo nikt drożej nie kupi w obecnym czasie. Rolnicy wprawdzie biorą towar, ale mocno się krzywią – ocenia aktualną sytuację na rynku warchlaka Krzysztof Stanek z firmy Best Pig.

Czytaj więcej...

19.04.2021 Ceny sprzedaży warchlaka krajowego i importowanego: w tym miesiącu bez większych szans na podwyżki

Paweł Hetnał

Na rynku warchlaka kolejny tydzień bez większych zmian. W porównaniu do poprzedniego tygodnia stawki niemal nie drgnęły. Branża liczy, że w maju zostaną zniesione obostrzenia dotyczące funkcjonowania gastronomii i organizacji imprez okolicznościowych (wesela, komunie). Stołówki szkolne, hotele i restauracje kupujące wieprzowinę powinny dać impuls do wzrostów cen na rynku trzody chlewnej. 

Czytaj więcej...

19.04.2021 Ceny skupu tuczników i macior: stawki konsekwentnie spadają

Paweł Hetnał

Ceny skupu żywca wieprzowego na rynku krajowym konsekwentnie spadają w ostatnich tygodniach. Wprawdzie obniżki nie są pokaźne, ale w ciągu miesiąca średnia stawka za tuczniki w wadze żywej spadła już o 0,22 zł/kg. Jak na razie na horyzoncie nie widać impulsów do podwyżek. Fachowcy dają nadzieję na wzrost cen wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego, przypadającego na długo weekend majowy.

Czytaj więcej...

Tucz nakładczy rośnie w siłę. Gobarto uruchamia czternaście nowych ferm trzody chlewnej

Redakcja

W 2021 r. grupa Gobarto planuje uruchomić w ramach programu Gobarto 500 czternaście nowych profesjonalnych hodowli trzody chlewnej. Przedstawiciele firmy narzekają jednak, że rozwój hodowli świń w Polsce jest hamowany przez administrację. - Niestety są przypadki, kiedy pandemia koronawirusa staje się wygodną wymówką dla urzędników próbujących blokować inwestycje w polskim rolnictwie - mówi Jacek Jagiełłowicz, prezes zarządu należącej do Gobarto S.A firmy Agro Gobarto Sp. z o.o.

Czytaj więcej...

Większe obroty ziarnem mogą wystąpić dopiero po weekendzie majowym

Redakcja

- Rolnicy cały czas prowadzą wiosenne prace polowe. Tym samym, rynkowa podaż ziarna pozostaje uszczuplona. Ponadto, na rynku w dalszym ciągu notuje się spore rozbieżności pomiędzy cenami żądanymi przez rolników, a cenami oferowanymi przez kupujących, co dodatkowo ogranicza liczbę zawieranych transakcji. Mała jest podaż praktycznie wszystkich zbóż, w szczególności pszenżyta i kukurydzy – ocenia aktualną sytuację rynkową Izba Zbożowo-Paszowa.

Czytaj więcej...

Rolnik wytwarza zdrową żywność, a później ładowana jest tam „chemia” w procesie przetwarzania. Potrzebne są surowe kary

Redakcja

- Rolnicy znają się na przepisach, wymogach na nich ciążących oraz wiedzą jakie są ich prawa i obowiązki, więc żywność przez nich oferowana jest zdrowa i bezpieczna dla konsumentów. Jednak inaczej  wygląda sprawa gdy produkt czy surowiec trafia do masowego przetwórstwa. Ze zdrowej żywności odebranej od rolnika, wytwarzana jest żywność zawierająca czasami całą, przysłowiową tablicę Mendelejewa, a surowiec odebrany od rolnika jest składnikiem śladowym w ostatecznym produkcie, bo jest to niestety dozwolone – stwierdza Dolnośląska Izba Rolnicza.

Czytaj więcej...

Historia pewnego bocianiego cenzusu

prof. Piotr Tryjanowski

Bocian biały Ciconia ciconia należy do najlepiej i najdłużej badanych gatunków dzikich zwierząt, nadaje się więc szczególnie dobrze do oceny zmian parametrów biologicznych w czasie. Gniazda zakłada w obrębie siedzib ludzkich, jest więc względnie łatwym obiektem badań, a dzięki wielowiekowemu powiązaniu z człowiekiem jest w wielu krajach darzony wyjątkową sympatią, zaś w Polsce wręcz traktowany jako część dziedzictwa narodowego i ikona krajobrazu wiejskiego. Dzięki tym cechom już u początków nowoczesnej ornitologii podejmowano próby oszacowania wielkości populacji bociana oraz powiązania jej dynamiki z potencjalnymi zmiennymi modyfikującymi: przemianami obszarów rolnych, agrotechniki, klimatu.

Czytaj więcej...