Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
12 sierpnia 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,7558 EUR EUR - 4,4123 GBP GBP - 4,9028 DKK DKK - 0,5925
Archiwum
12.08.2020 MATIF: pszenica kons. WRZ20 - 177,50 (- 0,14%), kukurydza LIS20 - 163,75 (+ 0,15%), rzepak LIS20 - 376,50 (+ 0,80%) [euro/tona] +++ +++ +++ 12.08.2020 14:20 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,00 - 5,40 zł/kg, średnia: 4,60 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++

Polska kiełbasa na konferencji w Berlinie

Agnieszka Wojtyra

Konferencja pod tytułem "Polska kiełbasa smakuje i jest wolna od ASF" odbyła się w Ambasadzie RP w Berlinie. Wiceminister Rafał Romanowski dementował fałszywe informacje na temat produktów mięsnych wytwarzanych z polskiej wieprzowiny.

 − Polska funkcjonuje w ramach tych samych struktur Unii Europejskiej, co nasi zachodni sąsiedzi. Obowiązują nas te same dyrektywy dotyczące bezpieczeństwa żywności, identyczne standardy, a w niektórych przypadkach nasze przepisy są jeszcze bardziej zaostrzone. Produkty rolno-spożywcze wytwarzane przez polskich rolników są poddawane kontroli służb weterynaryjnych. Są zdrowe i bezpieczne dla konsumentów − podkreślił wiceminister Romanowski.


Spotkanie z dziennikarzami było okazją do przekazania opinii publicznej w Niemczech informacji o aktualnej sytuacji epizootycznej związanej z występowaniem w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń.


Podsekretarz stanu Rafał Romanowski poinformował o działaniach podejmowanych przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi oraz polskie służby weterynaryjne w celu zwalczania ASF.


− To dzięki pracy polskich lekarzy weterynarii i innych służb oraz dzięki wdrożonym restrykcyjnym zasadom bioasekuracji ASF zatrzymał się na terenie wschodniej Polski i nie dotarł do Niemiec. Gdy tymczasem w krajach bałtyckich wirus obejmuje już blisko 90% powierzchni tych państw. Gdybyśmy przez ostatnie 4 lata nie podejmowali żadnych działań zwalczających ASF, wirus zapewne byłby już obecny na terenie Niemiec − mówił polski wiceminister.


Rafał Romanowski poinformował, że ASF nie jest groźny dla ludzi. Jednak tzw. „czynnik ludzki” może być przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa. Stąd też wzmożone kontrole na wschodniej granicy Polski i akcja informacyjna. Odległość pomiędzy poszczególnymi przypadkami ASF wskazuje na niezależną i wielokrotną introdukcję wirusa do populacji dzików wraz z żywnością. Najprawdopodobniej poprzez mięso, kanapki turystów lub pracowników zza wschodniej granicy.

− Dlatego wwożenie produktów pochodzenia zwierzęcego zza wschodniej granicy na teren Unii Europejskiej jest surowo zakazane. Podróżujący otrzymują stosowne informacje na polskich lotniskach i przejściach granicznych − zaznaczył Rafał Romanowski.

Wiceminister wskazał, że Polska bardzo poważnie traktuje sektor trzody chlewnej i problem występowania wirusa ASF. Zasady bioasekuracji są wdrażane w gospodarstwach hodujących świnie na terenach zagrożonych, a od 1 marca br. obowiązek przestrzegania tych zasad obowiązuje hodowców na terenie całego kraju. Rolnicy są informowani i edukowani za pośrednictwem wszystkich możliwych kanałów komunikacyjnych.

Polska jest w czołówce producentów żywności w Europie. Od momentu wejścia naszego kraju do UE nastąpił znaczący postęp technologiczny w branży rolno-spożywczej. Polscy producenci są doceniani  wśród odbiorców z całego świata. Wszystkie produkty, które trafiają na rynek są w pełni bezpieczne dla konsumentów.

− Nowoczesne systemy produkcji oraz cykl badań, podstawowych i klinicznych, daje stuprocentową pewność i gwarancję bezpieczeństwa oraz pochodzenia produktów − podkreślił polski wiceminister.

Wizyta w Berlinie związana jest z targami turystycznymi, na których Polska prezentuje bogatą ofertę agroturystyki i turystyki wiejskiej.

 

Źródło: MRiRW

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora: