- W Polsce jest obecnie około 1,1 mln gospodarstw rolnych. To dużo - dla porównania w podobnej wielkości Niemczech jest ich tylko 250 tys. Wynika to ze specyfiki polskiej wsi, czyli rozdrobnienia gospodarstw. Jednym z efektów takiego rozdrobnienia jest to, że aż ponad 200 tys. gospodarstw rolnych (18% wszystkich) produkuje żywność wyłącznie lub głównie na własne potrzeby – czytamy w informacji portalu Kartografia Ekstremalna.
- Jeśli spojrzymy na mapę, zobaczymy, że takie gospodarstwa są wyjątkowo skoncentrowane w południowej Polsce, szczególnie na terenach dawnego zaboru austriackiego. W woj. podkarpackim niemal dokładnie połowa gospodarstw produkuje nie na sprzedaż, tylko na własne potrzeby, a w sąsiednim małopolskim jest to 43%. Co ciekawe, na drugim końcu tabeli nie są województwa na ziemiach zachodnich, ale kujawsko-pomorskie (7,4%) i wielkopolskie (7,7%). Wielkopolska od dawna jest spichlerzem: 150 lat temu Prus, a teraz Polski – czytamy na facebook’owym profilu Kartografia Ekstremalna.
- Wielkopolska jest spichlerzem naszego kraju i wraz z Kujawami produkuje najwięcej na sprzedaż, a nie na samozaopatrzenie. Towarowość gospodarstw jest niezwykle istotnym czynnikiem w kontekście bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Gospodarstwa towarowe stanowią rdzeń polskiego rolnictwa i to one powinny być wspierane przez działania KPS-u – komentuje powyzsze wielkopolski samorząd rolniczy.
ok 2: Umieść ten kod w dowolnym miejscu strony, w którym ma pojawić się wtyczka.
W Polsce jest obecnie około 1,1 mln gospodarstw rolnych. To dużo - dla porównania w podobnej wielkości Niemczech jest...
Opublikowany przez Kartografia ekstremalna Czwartek, 9 marca 2023