kps

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Po co komu droga mąka ze świerszczy? Przecież są nasze: pszenna, krupczatka i żytnia

Redakcja

Ostatnio głośno zrobiło się o tzw. mące ze świerszczy. Promują ją już nawet telewizyjne „śniadaniówki”. Na antenie TVN prowadzący jeden z takich programów nie pałali jednak entuzjazmem co do walorów tego produktu. - Dlaczego mamy jeść azjatycką mąkę, skoro mamy świetną, naszą mąkę? – pytał Filip Chajzer. Padły słowa o dorzuceniu do tej „mąki” gruzu dla chrupkości i błota z cukrem dla lepszego smaku.

 

W programie „Dzień dobry TVN” telewizyjny kucharz przyrządzał szereg potraw dla swoich widzów w tym ciasteczka z mąki ze świerszczy. - Myślę, że powinni jeszcze długo popracować nad tą mąką, ponieważ na razie z tej mąki jest trudno coś wypracować – przyznał kucharz, choć przebąkiwał o walorach zdrowotnych i wysokiej zawartości białka. Zachęcany do spróbowania ciasteczek ze świerszczy odmówił, tłumacząc że „osiada na języku i trudno się mówi”. Przyznał, że nie jest zbyt wygodnym materiałem do przygotowywania tychże ciasteczek, bo nie posiada glutenu i nie lepi się.

 

Prowadzący program, Filip Chajzer, nie był entuzjastą tego produktu. Wytknął, że taka „mąka” jest droga, bowiem kilogram tej substancji kosztuje 150 zł/kg. -  Jak wejdzie do powszechnego użytku, to będzie mniej – ripostowała jego koleżanka po fachu, która próbowała w tym układzie „bawić się w dobrego policjanta”. - Dlaczego mamy jeść azjatycką mąkę, skoro mamy świetną, naszą mąkę? – pytał nieco wcześniej. - Ale naszej mąki za niedługo może zabraknąć – wypaliła prowadząca. - Na pewno? Na czym się opierasz? Naprawdę? – nie mógł uwierzyć Chajzer w to co usłyszał. - Czy ja mogę prosić o polską, naszą wspaniałą kuchnię, z której możemy słynąć na całym świecie? – dodał i stwierdził, że wątpliwych walorów tego produktu „nie da się obronić”.

 

Później prezenterka sama przyznała, że chyba producenci muszą jeszcze pochylić się nad składem tej „mąki”. - Dodałabym błota z cukrem – powiedziała z przekąsem prowadząca. - A ja jeszcze gruzu bym dorzucił – wtrącił Chajzer, krzywiąc się przy zajadaniu ciasteczek ze świerszczy. - Polska mąka - pszenna, krupczatka, żytnia - my jesteśmy wielkimi fanami. I zostańmy przy tym! – dodał na końcu dziennikarz TVN.

 

 

 

Mąka ze swierszczy dopuszczona, choć konieczne są dalsze badania 

 

Przypomnijmy, że od 24 stycznia 2023 r. firma Cricket One z Wietnamu może wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do produkcji żywności, a następnie tak powstałe wyroby dystrybuować na całym rynku UE, a więc także w Polsce. To efekt rozporządzenia Komisji Europejskiej z 3 stycznia br. Azjatycka firma czekała na taki krok KE od 2019 r., kiedy to złożyła wniosek w sprawie wprowadzenia na wspólnotowy rynek odtłuszczonego proszku ze świerszczy.

 

Komisja Europejska zapewnia, że mąka ze świerszczy i jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym zostało zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Analizy przeprowadził na zlecenie KE Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), dochodząc do wniosku, że testowany produkt spełnia odpowiednie wymogi prawne i może zostać zakwalifikowany jako novel food. EFSA zwróciła jedynie uwagę na kwestie potencjalnego uczulenia osób z alergią na skorupiaki i mięczaki. Urząd wezwał do przeprowadzenia dalszych badań w tym zakresie.

 

Zgodnie z rozporządzeniem KE, na bazie mąki ze świerszczy wytwarzane mogą być m.in. wieloziarniste chleby, bułki, paluszki chlebowe, krakersy, batony zbożowe, suche mieszanki do wypieków, ciasteczka, herbatniki, suche produkty makaronowe i sosy. Na liście znalazły się również sosy, przetworzone produkty ziemniaczane, orzechy i nasiona oleiste, dania warzywne, pizza, substytuty mięsne, zupy i koncentraty zup, także w proszku, przekąski z mąki kukurydzianej, napoje piwopodobne, czekoladowe wyroby cukiernicze, przekąski inne niż chipsy, a nawet przetwory mięsne.

 

Co oczywiste, mąka ze świerszczy ma być jedynie dodatkiem do wyżej wymienionych produktów. Przykładowo, zgodnie z wytycznymi unijnymi w pieczywie wieloziarnistym będzie można użyć do 2 gramów proszku ze świerszczy na 100 gramów produktu. Z kolei w przekąskach, chipsach i substytutach mięsa, zawartość proszku nie będzie mogła przekroczyć 5 gramów na 100 gramów produktu.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu