Ostatnio głośno zrobiło się o tzw. mące ze świerszczy. Promują ją już nawet telewizyjne „śniadaniówki”. Na antenie TVN prowadzący jeden z takich programów nie pałali jednak entuzjazmem co do walorów tego produktu. - Dlaczego mamy jeść azjatycką mąkę, skoro mamy świetną, naszą mąkę? – pytał Filip Chajzer. Padły słowa o dorzuceniu do tej „mąki” gruzu dla chrupkości i błota z cukrem dla lepszego smaku.
W programie „Dzień dobry TVN” telewizyjny kucharz przyrządzał szereg potraw dla swoich widzów w tym ciasteczka z mąki ze świerszczy. - Myślę, że powinni jeszcze długo popracować nad tą mąką, ponieważ na razie z tej mąki jest trudno coś wypracować – przyznał kucharz, choć przebąkiwał o walorach zdrowotnych i wysokiej zawartości białka. Zachęcany do spróbowania ciasteczek ze świerszczy odmówił, tłumacząc że „osiada na języku i trudno się mówi”. Przyznał, że nie jest zbyt wygodnym materiałem do przygotowywania tychże ciasteczek, bo nie posiada glutenu i nie lepi się.
Prowadzący program, Filip Chajzer, nie był entuzjastą tego produktu. Wytknął, że taka „mąka” jest droga, bowiem kilogram tej substancji kosztuje 150 zł/kg. - Jak wejdzie do powszechnego użytku, to będzie mniej – ripostowała jego koleżanka po fachu, która próbowała w tym układzie „bawić się w dobrego policjanta”. - Dlaczego mamy jeść azjatycką mąkę, skoro mamy świetną, naszą mąkę? – pytał nieco wcześniej. - Ale naszej mąki za niedługo może zabraknąć – wypaliła prowadząca. - Na pewno? Na czym się opierasz? Naprawdę? – nie mógł uwierzyć Chajzer w to co usłyszał. - Czy ja mogę prosić o polską, naszą wspaniałą kuchnię, z której możemy słynąć na całym świecie? – dodał i stwierdził, że wątpliwych walorów tego produktu „nie da się obronić”.
Później prezenterka sama przyznała, że chyba producenci muszą jeszcze pochylić się nad składem tej „mąki”. - Dodałabym błota z cukrem – powiedziała z przekąsem prowadząca. - A ja jeszcze gruzu bym dorzucił – wtrącił Chajzer, krzywiąc się przy zajadaniu ciasteczek ze świerszczy. - Polska mąka - pszenna, krupczatka, żytnia - my jesteśmy wielkimi fanami. I zostańmy przy tym! – dodał na końcu dziennikarz TVN.
Prowadzącym „Dzień dobry TVN” niezbyt podszedł smak świerszczy, które @AM_Zukowska określa jako lepsze źródło białka od wołowiny. „Błoto z cukrem” czy „ dla chrupkości można dodać gruzu” to doskonale określenie tego badziewia. #TylkoPolskaMaka pic.twitter.com/IlxtF5wL4F
— jacekzarzecki (@jacekzarzecki) February 6, 2023
Mąka ze swierszczy dopuszczona, choć konieczne są dalsze badania
Przypomnijmy, że od 24 stycznia 2023 r. firma Cricket One z Wietnamu może wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do produkcji żywności, a następnie tak powstałe wyroby dystrybuować na całym rynku UE, a więc także w Polsce. To efekt rozporządzenia Komisji Europejskiej z 3 stycznia br. Azjatycka firma czekała na taki krok KE od 2019 r., kiedy to złożyła wniosek w sprawie wprowadzenia na wspólnotowy rynek odtłuszczonego proszku ze świerszczy.
Komisja Europejska zapewnia, że mąka ze świerszczy i jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym zostało zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Analizy przeprowadził na zlecenie KE Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), dochodząc do wniosku, że testowany produkt spełnia odpowiednie wymogi prawne i może zostać zakwalifikowany jako novel food. EFSA zwróciła jedynie uwagę na kwestie potencjalnego uczulenia osób z alergią na skorupiaki i mięczaki. Urząd wezwał do przeprowadzenia dalszych badań w tym zakresie.
Zgodnie z rozporządzeniem KE, na bazie mąki ze świerszczy wytwarzane mogą być m.in. wieloziarniste chleby, bułki, paluszki chlebowe, krakersy, batony zbożowe, suche mieszanki do wypieków, ciasteczka, herbatniki, suche produkty makaronowe i sosy. Na liście znalazły się również sosy, przetworzone produkty ziemniaczane, orzechy i nasiona oleiste, dania warzywne, pizza, substytuty mięsne, zupy i koncentraty zup, także w proszku, przekąski z mąki kukurydzianej, napoje piwopodobne, czekoladowe wyroby cukiernicze, przekąski inne niż chipsy, a nawet przetwory mięsne.
Co oczywiste, mąka ze świerszczy ma być jedynie dodatkiem do wyżej wymienionych produktów. Przykładowo, zgodnie z wytycznymi unijnymi w pieczywie wieloziarnistym będzie można użyć do 2 gramów proszku ze świerszczy na 100 gramów produktu. Z kolei w przekąskach, chipsach i substytutach mięsa, zawartość proszku nie będzie mogła przekroczyć 5 gramów na 100 gramów produktu.