zm skiba

kojs

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Co zrobić gdy grzyby zatruwają życie?

Redakcja
grzyby, las, grzybobranie

W Polsce rocznie dochodzi do ok. 20-50 zatruć grzybami. Zdecydowana większość przypadków wymaga hospitalizacji. Stosunkowo niewielki odsetek stanowią zatrucia ze skutkiem śmiertelnym. Państwowa Inspekcja Sanitarna wskazuje, jak przygotować się do grzybobrania, po czym poznać zatrucie grzybami, jak reagować, gdy zauważymy u siebie podejrzane objawy. 

 

Mając wykupioną polisę na życie, można liczyć na wypłatę świadczenia nawet w przypadku zatrucia lub śmierci w wyniku spożycia niejadalnych grzybów. Ekspert CUK Ubezpieczenia wyjaśnia tę kwestię.

 

W polskiej tradycji kulinarnej grzyby pełnią niezwykle istotną funkcję. Nic zatem dziwnego, że jak co roku Polacy tłumnie wyruszają do lasów w poszukiwaniu najsmaczniejszych grzybów. Nie wszyscy powinni je jeść - nie poleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży, karmiącym piersią, dzieciom, osobom starszym i osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego. Niestety co roku dochodzi do ok. 20-50 zatruć w wyniku przypadkowego spożycia niejadalnych owocników.

 

Czy ubezpieczenie zadziała?

 

W przypadku, gdy dochodzi do zatrucia grzybami, najczęstszymi objawami są nudności, wymioty, bóle brzucha i głowy oraz podwyższona temperatura ciała. Gdy tylko podobne objawy pojawiają się po zjedzeniu grzybów, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Bardzo często zatrucie grzybami wymaga hospitalizacji, a w skrajnych przypadkach może zakończyć się nawet śmiercią. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się zaledwie po kilku godzinach od spożycia trujących grzybów, choć ta kwestia zależna jest od rodzaju skonsumowanych grzybów. Niektóre okazy dają oznaki zatrucia nawet po kilkunastu godzinach.

 

Leczenie szpitalne w niektórych przypadkach zatruć może trwać od kilku do nawet kilkunastu tygodni. Czy posiadając ubezpieczenie na życie można liczyć na wypłacenie świadczenia w przypadku zatrucia grzybami?

 

- Polisy na życie nie wykluczają wypłaty świadczenia osobom, które zatruły się przy spożyciu niejadalnych grzybów. W przypadku hospitalizacji osoba poszkodowana może liczyć na wypłatę świadczenia za pobyt w szpitalu zgodnie z zapisami zawartymi w umowie. Podobnie sytuacja wygląda, gdy w wyniku zatrucia dojdzie do zgonu ubezpieczonej osoby. Uposażony w polisie może ubiegać się o wypłatę świadczenia – mówi Małgorzata Panek, ekspertka ds. ubezpieczeń na życie w CUK Ubezpieczenia.

 

Lepiej zapobiegać, czyli jak przygotować się na grzybobranie?

 

Zwykle do zatrucia grzybami dochodzi, gdy niewłaściwie rozpoznamy dany okaz. Niektóre grzyby trujące mogą łudząco przypominać dobrze znane nam rodzaje jadalnych okazów, więc w razie jakichkolwiek wątpliwości, lepiej zrezygnować jest z posiłku niż ryzykować życiem.

 

Warto dobrze przygotować się do grzybobrania – atlas grzybów – nawet w wersji internetowej powinien stać się nieodłącznym elementem takich aktywności. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub w celu sprawdzenia swoich zbiorów można również udać się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie grzyboznawcy lub klasyfikatorzy mogą bezpłatnie zweryfikować jadalność zebranych grzybów. Wysiłek włożony w dokładne sprawdzenie grzybów, jest niewielką ceną, którą płacimy za pewność, że na talerzu znajdują się wyłącznie jadalne okazy.  

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu