kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
25 stycznia 2022, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0593 EUR EUR - 4.5821 GBP GBP - 5.4731 DKK DKK - 0.6155
Archiwum


24.01.2022 13:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,50 zł/kg, średnia: 7,13 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

24.01.2022 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 112,5 kg, 60%, opolskie, kędzierzyński, 47-260, tel.: 506 710 530

24.01.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 600 kg, warm.-maz., braniewski, 14-500, tel.: 734 767 309

24.01.2022 KUPIĘ 400 WARCHLAKÓW Z DANII, 30 kg, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-330, tel.: 724 111 741

22.01.2022 SPRZEDAM 25 T ŻYTA KONS. Z CERT. EKOL., transport firmowy, wielkop., złotowski, 64-915, tel.: 512 119 019

22.01.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 128 kg, 59%, warm.-maz., iławski, 14-260, tel.: 724 576 648

22.01.2022 SPRZEDAM 38 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-550, tel.: 602 798 956

20.01.2022 SPRZEDAM 3 KROWY, 700 kg, podlaskie, grajewski, 19-213, tel.: 518 548 744

19.01.2022 SPRZEDAM DUŻE ILOŚCI JAJ, rozmiar: M, mazowieckie, żuromiński, 06-500, tel.: 739 443 590

19.01.2022 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

19.01.2022 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, średzki, 55-311, tel.: 607 633 522

19.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-125, tel.: 798 851 104

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Jak się kręci halloweenowy biznes?

Hanna Krugiełka
dynia, halloween

Jesień to czas „kręcenia się” dyniowego biznesu. Moda na zdrowe odżywianie, a przede wszystkim obchodzony Halloween, gwarantują popyt na to sezonowe warzywo. Jak się okazuje uprawa dyń i umiejętność ich atrakcyjnej sprzedaży przynosi gospodarzom zadowalające dochody i wiele satysfakcji. Dlaczego warto jeść dynię? Jakie są jej ceny skupu i sprzedaży? Na czym jeszcze mogą zarobić osoby uprawiające to warzywo?

 

Bez względu na to, że może się to komuś nie podobać 31. października, w wigilię chrześcijańskiego święta Wszystkich Świętych, co roku następuje halloweenowy szał, czyli „święto dyni”. Koniecznie trzeba mieć dynię, wyciąć ją i włożyć do środka świeczkę. Należy również obejrzeć horror, ucharakteryzować się i postraszyć nawzajem. Oczywiście jeszcze przyszykować drobne pieniądze, bądź cukierki dla dzieci przebranych za duchy i upiory, które chodzą po domach niczym kolędnicy i radośnie krzyczą: „Cukierek albo psikus”. Nie każdemu udaje się kupić dynię w ostatniej chwili. To towar szybko znikający ze sklepowych półek, gdyż sprzedawcy boją się strat związanych z kupowanymi na Halloween dyniami. Co zrobić z dynią, która została po Halloween? Oszczędni powiedzą: zjeść. Można ją jeść także bez okazji, do czego przekonują dietetycy, a co już zdążyły wdrożyć osoby dbające o zdrowie. Pewnie i tak część z nas lubi np. podskubywać prażone dyniowe pestki bez wyraźnego powodu i zdrowotnej presji.

 

Dlaczego warto jeść dynię?


Dynia często kojarzona jest z bezsmakowymi papkami dla dzieci. Widać coś takiego w sobie ma, że jedzenie jej jest wskazane dla najmłodszych. Zaskakującym jest jak liczne są właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze tego jesiennego warzywa.

 

Oto dlaczego warto jeść dynię zapytałam dietetyczkę - Kingę Krugiełkę. - Dynia przede wszystkim jest źródłem wielu cennych składników odżywczych - usłyszałam. - Miąższ dyni jest niskokaloryczny (ok. 30 kcal/100 g) oraz łatwostrawny. Wręcz działa on łagodząco na układ pokarmowy. Jeśli chodzi o cenne składniki, które w nim znajdziemy to są to na przykład karotenoidy. Im bardziej pomarańczowy kolor miąższu, tym więcej karotenoidów zawiera. Mają one działanie antyoksydacyjne. Owoce dyni zawierają również inne przeciwutleniacze - flawonoidy czy polifenole - opowiada moja rozmówczyni Kinga Krugiełka. - W miąższu znajdziemy również witaminy A oraz E. Jest też źródłem potasu - mówi dalej dietetyczka.

 

dynia 1 krugielka cenyrolnicze pl

 

- Słyszałam, że pestki dyni są bardzo zdrowe - podpytuję.

 

- Tak. Pestki dyni są niezwykle zdrowym produktem - mówi pani Kinga. - Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają również duże ilości potasu, magnezu, cynku i fosforu. Są także roślinnym źródłem wapnia oraz żelaza, co jest ważną informacją dla wegan i wegetarian, u których mogą występować niedobory tych składników. Jeśli chodzi o witaminy, to w pestkach dyni znaleźć można najwięcej niacyny oraz witaminy E. Bardzo polecanym produktem jest olej z pestek dyni, natomiast trzeba zwracać uwagę na to, by był on dobrej jakości - tłoczony na zimno. Podawać go należy na surowo, bez obróbki termicznej – opowiada moja rozmówczyni.

 

- Pani Kingo, a jeśli chodzi o potrawy z dyni? Czy można zrobić z niej wiele dań?

 

- Dynia jest świetnym składnikiem wielu potraw. Można ugotować z niej wspaniałą zupę-krem, zrobić placuszki, ciasta. Pieczona dynia również jest świetną opcją, jest też podstawą do puree. Można zrobić z niej również dżem. Jest świetnym dodatkiem do praktycznie każdej potrawy. Co więcej, jedna z odmian dyni - dynia makaronowa - ma miąższ, którego struktura przypomina makaron, może posłużyć jako jego zastępnik. Pestki oraz olej będą dobrymi składnikami sałatek, można dodać je również do zup czy dań z makaronem. Tak naprawdę tutaj ogranicza nas tylko i wyłącznie własna wyobraźnia - słyszę.

 

Chciałabym zapytać Panią o podsumowanie wymienionych walorów dyni?.

 

- Podsumowując, dynia to wspaniały produkt i korzystajmy z niego w kuchni, póki jest na nią sezon.

 

dynie 2 krugielka cenyrolnicze pl

 

 

Dyniowy biznes

 

Uprawa dyń może być dobrym źródłem dochodu gospodarstwa, szczególnie w połączeniu ze sprzedażą samego warzywa z jego przetworami, bądź innymi atrakcjami, dla których warto po nią przyjechać do uprawiającego. Sezonowy popyt na dynię jest spory, a część gospodarzy łączy dyniowy biznes z uprawą innych roślin.

 

W marcu 2020 roku pisałam o „Dyniowym Zakątku” (kliknij) (kliknij) - rodzinnym gospodarstwie państwa Staraków, które zasłynęło na całą Polskę i ciągle odnosi sukcesy. Nie jest to jedyne miejsce, w którym z dobrymi wynikami i zamiłowaniem uprawia się dynie.

 

Już dziewiąty rok prosperuje ferma „Dyniowe Love”, położona w Rotmance, w powiecie gdańskim. „Jesteśmy kameralną Farmą dyniową, nie żadnym wielkim parkiem rozrywki. Sprzedajemy dynie w różnych ciekawych odmianach, przetwory oraz gadżety dyniowe. Można spędzić u nas czas przy ognisku, albo zrobić ciekawe zdjęcia” - to opis firmy zamieszczony na portalu społecznościowym. Na kameralności, dobrej zabawie, rodzinnej atmosferze, wspaniałych świeżych dyniach, które można kupić na miejscu, a także pysznych przetworach, „Dyniowe Love” oparło swój sukces. Działalność „Dyniowego Love” związana z dyniami to tylko 2 miesiące w roku, gospodarze zajmują się także sprzedażą choinek.

 

Co ciekawe dynie z „Dyniowego Love” trafiają również do marketów, które kupują od gospodarzy typowo halloweenową odmianę Spitfire oraz niewielkich rozmiarów, o specyficznym smaku - Hokkaido.

 

dynia 03krugielka cenyrolnicze pl

 

Jak się dowiaduję, cena płacona dostawcy przez markety wynosi 1,00 -1,20 zł za 1 kg dyni. Dla porównania: w markecie Biedronka za 1 kg dyni kulinarnej mix zapłacimy 3,99 zł. (na dzień 29.10.2021 r.). W niektórych marketach można kupić dynię w przecenie za 1,99 zł/kg.

 

Natomiast w Carrefour dynia opisana jako „ważona” kosztuje 2,99 zł/kg. Ciekawe jest to, że w „Dyniowym Love” można kupić halloweenowe dynie na zamówienie według oferowanych wzorów.

 

W cenniku są:

- Wydrążone dynie są do nabycia za 70 zł,

- Lampiony w cenie 50 zł.

 

Więcej gospodarstw sprzedaje bezpośrednio swoje dynie. W sklepie Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego w Plewiskach, na peryferiach Poznania, dynie cieszą się dużym zainteresowaniem kupujących. W sklepie, w którym oferowane są różne warzywa i ich przetwory dostępna jest dynia jadalna, w cenie 4-6 zł/szt. Największe dynie ozdobne kosztują 2,00 zł/szt. Do jednego ze skupów można oddać wyłącznie dynie Hokkaido. Za 1 kg świeżego warzywa skup oferuje 0,20 zł/kg.

 

Kompot z dyni

Na prośbę naszej stałej Czytelniczki podaję przepis na kompot z dyni, który tak często gotowały nasze mamy i babcie.

Składniki:

Kompot z dyni:
- 0,5kg dyni
- 2l wody
- 4 łyżki octu winnego
- 5-6 goździków
- pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Kompot z dyni:
Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy do niej obraną i pokrojoną w kostkę dynię.

2. Doprawiamy cukrem i gotujemy aż dynia zmięknie.

3. Na koniec wlewamy ocet i wrzucamy goździki. Całość chwilę gotujemy.

 Kompot z dyni jest już gotowy!

Aby jego smak był bardziej ciekawy można dodać do niego trochę soku z cytryny.

 

Bez względu na to czy obchodzimy Halloween, czy też nie, warto uwzględnić dynię w swojej diecie, a może także zastanowić się nad jej uprawą.

Hanna Krugiełka
Autor: Hanna Krugiełka
Hanna Krugiełka - absolwentka Akademii Rolniczej w Poznaniu, kilkuletni pracownik jednostek państwowych związanych z rolnictwem. Entuzjastka rolnictwa ekologicznego, miłośniczka przyrody. Pasjonatka sztuki słowa i praktykująca ją w różnych dziedzinach..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu