- Żywność masowa zagraża naszemu zdrowiu. Na polskie stoły wielkie zagraniczne koncerny wprowadzają żywność o niższych standardach, która szkodzi zwłaszcza dzieciom – przestrzega Jarosław Sachajko, poseł od lat związany z rolnictwem.
- Reduryzacja, redycydacja, redapertyzacja – to metody utrwalania żywności poprzez jej napromieniowywanie (promieniowanie jonizujące), po to by np. zahamować kiełkowanie. W Polsce wg. przepisów prawa można napromieniowywać: cebulę, czosnek, świeże i suszone pieczarki, ziemniaki, przyprawy suche i suszone warzywa. Nie kupujmy w marketach. Wróćmy do tradycyjnej żywności opartej tylko na dobrych produktach od zaufanego rolnika – apeluje w mediach społecznościowych poseł Sachajko.
- Dobrze wiemy, że marketowe produkty owocowe i warzywne są często naszpikowanie chemią, która zapobiegnie ich psuciu podczas transportu i długotrwałego przechowywania. Niestety, kupując takie produkty, a potem je konsumując, narażamy swoje zdrowie na szwank. O bezpieczeństwie konsumentów można by dużo mówić, przypomnę tylko, że jako Kukiz'15 postulowaliśmy i nadal postulujemy wprowadzenie i egzekwowanie krajowych standardów żywności zapewniających jej wysoką jakość – przypomina Jarosław Sachajko, wiceprzewodniczący sejmowej komisji rolnictwa.