We wtorek państwa Unii Europejskiej zatwierdziły propozycję Komisji Europejskiej, aby uznać suszone żółte mączniki jako nowy rodzaj żywności. To pierwsze zatwierdzenie owada jako nowej żywności na rynku UE.
Produkty, które prawie nie były spożywane przed 15 maja 1997 r., są uważane za nową żywność. Zostało to poprzedzone oceną naukową przeprowadzoną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Larwy chrząszcza Tenebrio molitor mogą być używane w całości jako przekąska lub jako składnik wielu produktów spożywczych, na przykład w postaci proszku w produktach białkowych, herbatnikach lub makaronie.
Po zatwierdzeniu przez państwa UE formalna decyzja komisji nastąpi w najbliższych tygodniach. Strategia „od pola do stołu” określa owady jako alternatywne źródło białka, które może wspierać przejście na bardziej zrównoważony system żywnościowy. Światowa Organizacja Żywności (FAO) postrzega owady jako zdrowe źródło pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów.