zm skiba

skiba

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Rolnik wytwarza zdrową żywność, a później ładowana jest tam „chemia” w procesie przetwarzania. Potrzebne są surowe kary

Redakcja

- Rolnicy znają się na przepisach, wymogach na nich ciążących oraz wiedzą jakie są ich prawa i obowiązki, więc żywność przez nich oferowana jest zdrowa i bezpieczna dla konsumentów. Jednak inaczej  wygląda sprawa gdy produkt czy surowiec trafia do masowego przetwórstwa. Ze zdrowej żywności odebranej od rolnika, wytwarzana jest żywność zawierająca czasami całą, przysłowiową tablicę Mendelejewa, a surowiec odebrany od rolnika jest składnikiem śladowym w ostatecznym produkcie, bo jest to niestety dozwolone – stwierdza Dolnośląska Izba Rolnicza.

 

- W związku z prowadzonymi pracami i dyskusjami nad ostatecznym kształtem oraz wprowadzeniem stosownych przepisów wdrożeniowych europejskiego Zielonego Ładu w Polsce, którego jednym z obszarów jest strategia „Od pola do stołu”, dotycząca produkcji żywności, w której treści znajdujemy zapis: „Europejska żywność musi pozostać bezpieczna i bogata w wartości odżywcze oraz zachować wysoką jakość. Jej produkcja musi wywierać jak najmniejszy wpływ na środowisko” i dlatego wnioskujemy, by w przepisach wykonawczych znalazła się sprawa dokładnej i zsynchronizowanej kontroli na każdym etapie procesu produkcji żywności – czytamy w piśmie Dolnośląskiej Izby Rolniczej, które zostało skierowane do ministra rolnictwa.

 

- Przepisy zobowiązują rolników w całej Europie do produkcji żywności wysokiej jakości. Większość polskich rolników wywiązuje się z tego zadania znakomicie. Produkują zdrową i smaczną żywność, uznawaną przez konsumentów na całym świecie. Produkcja rolnicza podlega niezliczonym kontrolom przez różne instytucje na każdym etapie. Rolnicy znają się na przepisach, wymogach na nich ciążących oraz wiedzą jakie są ich prawa i obowiązki, więc żywność przez nich oferowana jest zdrowa i bezpieczna dla konsumentów. Jednak inaczej  wygląda sprawa gdy produkt czy surowiec trafia do masowego przetwórstwa. Ze zdrowej żywności odebranej od rolnika, wytwarzana jest żywność zawierająca czasami całą, przysłowiową tablicę Mendelejewa, a surowiec odebrany od rolnika jest składnikiem śladowym w ostatecznym produkcie, bo jest to niestety dozwolone – stwierdza samorząd rolniczy z Dolnego Śląska.

 

Dolnośląska Izba Rolnicza wnioskuje, by obecne regulacje w zakresie żywienia naszego społeczeństwa zostały zmienione, by „polski konsument otrzymywał żywność zdrową i bezpieczną, by każdy Polak miał dostęp do zdrowej, polskiej żywności, pozbawionej wszelkiego rodzaju chemii, która obniża jej wartość, a podnosi zyski przedsiębiorców, którzy nie mają żadnych skrupułów i trują nasze społeczeństwo w zgodzie z obowiązującymi przepisami”. Oprócz zmian w przepisach o żywieniu, zakazach stosowania dodatków chemicznych, które psują wartość żywności, potrzebne są zmiany w procesie kontroli nad procesami produkcji. DIR wnioskuje, by kary dla producentów były na tyle dotkliwe, by odstraszały kolejnych potencjalnych producentów „substytutów żywności”.

 

- Zdajemy sobie sprawę z trudności i zawiłości tych wszystkich spraw, ale nadszedł czas gdy trzeba zrobić z tym porządek, bo jak pokazują ostatnie miesiące, zdrowie w każdym aspekcie życia jest najważniejsze. Zdrowa żywność, to zdrowi ludzie, a zdrowi ludzie to ludzie produktywni. Natomiast produktywność obywateli, to rozwój gospodarczy kraju i niepoliczalne zyski dla ogółu społeczeństwa – przekonuje wiceprezes DIR, Ryszard Borys.

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu