kps

kps

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mączka z owadów zastąpi śrutę sojową?

Redakcja

Burgery z owadami, batoniki musli z robaków czy makaron z mączników - w żywieniu człowieka mówi się obecnie o owadach jako alternatywnym źródle białka. Innym rynkiem, który jest równie interesujący pod kątem białek owadów, jest produkcja pasz dla zwierząt gospodarskich. Być może w przyszłości białko pozyskane z owadów zastąpi śrutę sojową w skarmianiu drobiu i trzody chlewnej.

 

Od jakiegoś czasu można ponownie karmić ryby mączkami z owadów. Wkrótce prawdopodobnie przyjdzie czas na drób i świnie. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Getyndze pokazują, że z żywieniowego punktu widzenia mączka z owadów jest odpowiednia jako pasza dla brojlerów, prosiąt i tuczników w określonych warunkach.

 

Jednym z pierwszych podmiotów w Niemczech, który chciałby hodować owady na dużą skalę jest start-up „madebymade” z Lipska. Założyciele Kai Hempel i Dr. Jonas Finck zbudowali system rozmnażania jednego z owadów - czarnego żołnierza. To mucha, która składa jaja, a z nich wykluwają się bogate w białko larwy.

 

Są one tuczone, a następnie suszone i przetwarzane na mąkę. - Dzięki naszemu nowatorskiemu projektowi chcemy stworzyć zrównoważoną alternatywę dla mączki rybnej i sojowej - mówi Kai Hempel. Do tej pory wśród jego klientów są hurtownie białek i producenci pasz dla zwierząt domowych i akwakultury. Jeśli madebymade postawi na swoim, to wkrótce mogłyby do nich dołączyć firmy i biznesy z branży rolno-spożywczej. W tym celu należałoby jednak zbudować odpowiednie moce produkcyjne. 

 

Dwóch młodych przedsiębiorców widzi w swoim produkcie ogromny potencjał rynkowy. - Do 2050 r. na świecie powstanie deficyt na około 280 milionów ton białka - mówi Kai Hempel. - Rynek jest ogromny. A im większy udział białek produkowanych w zrównoważony sposób, tym większy wpływ na klimat i środowisko – dodaje.

 

W pierwszym kroku Kai Hempel i Jonas Finck opracowali pewnego rodzaju koncepcję stabilnej konstrukcji dla hodowli czarnego żołnierza. Docelowo system będzie sprzedawany w systemie franczyzowym. Zainteresowane strony mogą kupić urządzenia za kilka milionów euro. - Zwraca się to po około trzech latach – zapewnia Hempel. 

 

Cała technologia musi znajdować się w zamkniętych pomieszczeniach o powierzchni co najmniej 2500 m². Muszą być też duże ilości nadających się do karmienia resztek żywności. Ponadto w pobliżu powinno znajdować się wydajne źródło ciepła, takie jak biogazownia lub celulozownia.

 

Taka jednostka będzie w stanie produkować 1,8 t mąki białkowej dziennie. System działa 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. Pracownik musi być na miejscu w ciągu dnia, ponieważ „żniwa” mają miejsce każdego dnia. - Koncepcja jest niezależna od lokalizacji i ma strukturę modułową zbudowaną ze starych kontenerów transportowych  - wyjaśnia Kai Hempel. 

 

Więcej na ten temat można przeczytać tutaj - kliknij. 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu