Istnieje szansa, że dzięki stosowaniu innowacyjnych dodatków paszowych hodowcy zwierząt będą mogli ograniczyć stosowanie antybiotyków przy zachowaniu opłacalności produkcji. Ale na wprowadzenie takich rewolucyjnych rozwiązań w życie potrzebne są pieniądze na inwestycje i badania oraz czas. Zdaniem polskich ekspertów nawet do 10 lat.
Podczas ostatniego posiedzenia grupy roboczej „Pasze” Copa-Cogeca, jego uczestnicy zapoznali się z prezentacją hodowcy, który z sukcesem wdrożył w swoim gospodarstwie nową dietę żywienia zwierząt. Dokonał modyfikacji dawek pokarmowych poprzez zastosowanie w nich różnego rodzaju dodatków paszowych roślinnych i ziołowych. Pozwoliło mu to na zwiększenie odporności zwierząt i obniżenie stosowanie antybiotyków o 50%. Dzięki poprawie zdrowia i dobrostanu swoich zwierząt ograniczył koszty, gdyż spadła ich zachorowalność. – W dobie strategii „Od pola do stołu” szukanie takich rozwiązań jest jak najbardziej konieczne i pożądane. Ale musimy pamiętać, że jak na razie są to jednostkowe przykłady. Potrzebne są pieniądze na badania, a potem ich wdrożenie do praktyki. Szacuje się, że potrzeba do 10 lat, aby przygotować rynek produkcji roślinnej i producentów pasz do nowych rozwiązań – powiedział Adam Drosio ekspert Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, który przypomniał, że jeszcze przed I Wojną Światową polscy rolnicy, w celu utrzymania zdrowia zwierząt w hodowli stosowali z powodzeniem zioła. Takie praktyki zostały jednak zapomniane.
Firmy paszowe zwracają także uwagę, że niezbędne jest uproszczenie procedur dopuszczania dodatków paszowych. Obecnie są one zatwierdzane na nowo co 10 lat, a to generuje niepotrzebnie dodatkowe koszty. Dlatego zdaniem uczestników posiedzenia grupy roboczej „Pasze” Copa-Cogeca przepisy powinny się zmienić tak, aby procedura ponownego zatwierdzania dotyczyła tylko tych dodatków paszowych co do, których pojawiły się wątpliwości.
Uczestnicy obrad grupy roboczej „Pasze” Copa-Cogeca zajęli się także sprawą zwiększenia bezpieczeństwa paszowego poprzez rozwój europejskich upraw białkowych. Wyrażono potrzebę dalszych badań nad nowymi odmianami soi i innych strączkowych, które będzie można uprawiać w Europie. Odmiany takie trzeba dopasować do lokalnych warunków klimatyczno-agrotechnicznych w krajach członkowskich. Zwrócono uwagę, że rozwój takich upraw poprawiłby ślad węglowy unijnego rolnictwa, gdyż zwiększają one biosekwestracje gazów cieplarnianych.
- Potencjał produkcji białka na terenie UE jest bardzo duży, ale potrzebne jest prowadzenie szeregu badań nad nowymi odmianami roślin strączkowych i dopracowanie technologii uprawy oraz zmianę obecnie obowiązujących rozporządzeń. Niemniej w najbliższej perspektywie nie zaspokoi to w pełni zapotrzebowania rynku UE na pasze białkowe dlatego będzie konieczność ich dalszego importu z zagranicy – wyjaśnił ekspert FBZPR Adam Drosio.
Ważne jest jednak to, aby importować soję z rejonów, gdzie przy jej uprawie nie wycina się lasów tropikalnych, by nie przyczyniać się to do globalnego ocieplenia.
Źródło: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
Może zainteresuje Cię również:
Czy produkty „eko” = zdrowsze jedzenie?
Istnieje powszechne przekonanie, że żywność pochodząca z gos
Ekstrakty w żywieniu zwierząt - nie tylko w ekolog
Ekologiczna hodowla zwierząt jest obecnie cenionym kierunkie
Kiedy i jak zadbać o odporność krów?
O co zadbać w okresie jesienno-zimowym, aby zapobiec infekcj
Gleba w diecie tukanów
Geofagią określa się celowe spożywanie ziemi oraz substancji
Greenpeace apeluje do ministra Pudy o wsparcie dla
Organizacja Greenpeace Polska zaapelowała do Grzegorza Pudy
Import ASF z paszą dla świń: jak zmniejszyć to ryz
Transport różnych składników paszowych jest obciążony ogromn
Nanotechnologia w żywieniu bydła: jak lepiej chron
Wysokowydajne krowy mają duże zapotrzebowanie na aminokwasy,
Holendrzy znacznie zmniejszyli zużycie antybiotykó
Spożycie antybiotyków w holenderskiej hodowli świń w ubiegły
Wytłoki z produkcji wina: czy dobre dla krowy?
Uboczne produkty rolne mogą stanowić tanie i wartościowe kom
Skażenia żywnościowych produktów pochodzenia zwier
Skażenia żywnościowych produktów pochodzenia zwierzęcego to
Smak i zapach: potężne narzędzia w żywieniu zwierz
Smaki i zapachy odgrywają w życiu zwierząt więcej funkcji, n
Krowie mleko może zastąpić antybiotyki
Naukowcom udało się oddzielić i przetworzyć specjalne przeci
Wiedza ludowa coraz ważniejsza w weterynarii
Badacze coraz częściej pytają rolników o ludowe metody lecze
Bakteriofagi: nowy oręż w walce z chorobami zwierz
W pełni uleczalne infekcje stają się coraz częściej niemożli
Niemieckie drobiarstwo ma problem. Rząd naciska na
We wrześniu niemiecki przemysł drobiarski musi przedstawić k
Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią pa
W miarę postępowania globalnego ocieplenia coraz powszechnie
Niemcy stosują mniej antybiotyków w hodowli trzody
W niemieckiej hodowli świń i bydła stosowanie antybiotyków z
Nadmierne zużycie antybiotyków - Polska liderem. N
Obecnie z powodu niemożliwych do wyleczenia antybiotykami in
Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurcz
Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zleceni
Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili an
Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w elimina
Antybiotyki – medyczny cud, który stał się śmierte
Obecnie z powodu niemożliwych do wyleczenia infekcji umiera
Profilaktyczne stosowanie antybiotyków będzie zabr
Dzisiaj Parlament Europejski zatwierdził nowe przepisy zakaz
Dania zmniejsza zużycie antybiotyków w hodowli zwi
W Danii stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych zosta
Społeczna stygmatyzacja hodowców trzody chlewnej
Stygmatyzacja, a więc mówiąc prościej „przypinanie komuś ety
Rosjanie chcą zaostrzyć prawo dotyczące pozostałoś
Rosyjski przemysł spożywczy obawia się nowych przepisów staw
W ciągu kilku lat Niemcy o połowę ograniczyli stos
W minionym roku w Niemczech ponownie spadło stosowanie antyb
Uwaga na jaja z lazalocydem
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że terenowe organy Insp
Amerykańscy producenci wieprzowiny nadużywają anty
Mniej więcej ta sama ilość antybiotyków jest sprzedawana do
KRIR o raporcie NIK dotyczącym stosowania antybiot
Realizując wniosek z XI posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolnic
NIK z KRD-IG o antybiotykach w produkcji zwierzęce
Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa – Iz
KZP-PCH ws. raportu NIK o stosowaniu antybiotyków
Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej, p
KRD-IG stanowczo ws. raportu NIK dotyczącego antyb
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza uważa, że zawart
Wieprzowina wolna od antybiotyków
Podobnie jak człowiek, zwierzę czasami choruje i wymaga okre
Oświadczenie MRiRW w sprawie raportu NIK
Raport NIK dotyczący stosowania antybiotyków w produkcji zwi
Oświadczenie Krajowej Rady Drobiarskiej - Izby Gos
Krajowa Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza odniosła się do r
Nadmierne użycie antybiotyków w hodowli zwierząt -
Antybiotyki są powszechnie używane w produkcji zwierzęcej. N
KZP-PTCH: Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków
KZP-PTCH zorganizował panel konferencyjny na targach Ferma 2
Główny Lekarz Weterynarii apeluje do hodowców zwie
Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki stosowane w leczeni
Będą surowe kary za nielegalne antybiotyki stosowa
Główny Lekarz Weterynarii przypomina o właściwych praktykach