Jak twierdzą analitycy Rabobank, amerykański sektor gastronomiczny odzyska kondycję dopiero pod koniec 2022 roku. Uporanie się ze skutkami kryzysu spowodowanego koronawirusem potrwa przynajmniej dwa lata.
Najgorszy moment branża usług gastronomicznych ma już za sobą, powoli będzie następowało ożywienie w tym sektorze, jednak właściwy poziom funkcjonowania branża osiągnie dopiero pod koniec 2022 roku. Dostosowanie się do nowej rzeczywistości jest związane z koniecznością wprowadzenia zmian w zakresie standardów i struktur wydatków.
Według Rabobanku obecnie wymuszone zmienne będą miały trwały wpływ na przyszły obraz amerykańskiej branży gastro. Przewiduje się, że na rynku dojdzie do istotnego przetasowania. Dążenie do stabilności finansowej przejawi się konsolidacją rynku, fuzjami i przejęciami. Działania operacyjne wymagać będą automatyzacji i wdrożenia nowych technologii cyfrowych.
Źródło: KIPDiP