Amerykański producent wegańskich zamienników mięsa Beyond Meat rozpocznie produkcję w Europie. Zakład produkcyjny zostanie uruchomiony w Enschede w Holandii do końca bieżącego roku.
Według komunikatu prasowego Beyond Meat produkcja w Zoeterwoude będzie odbywała się we współpracy z holenderskim i międzynarodowym dostawcą białka Zandbergen World's Finest Meat. Dzięki produkcji w budynkach fabryki Zandbergen, Beyond Meat chce zbudować bardziej wydajną dystrybucję w Europie dla swoich produktów Beyond Burger i Beyond Sausage.
Beyond Meat poinformował, że po raz pierwszy w zakładzie w Zandbergen zastosowane zostaną lżejsze i bardziej ekologiczne opakowania. Firma wyraża zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju dzięki tacom w pełni nadającym się do recyklingu i stosuje o 30% mniej materiałów opakowaniowych.
Fabryka w Enschede będzie pierwszą lokalizacją firmy poza Missouri w USA, która będzie pracować nad teksturą białek roślinnych od pierwszego etapu produkcji - ogłosił Beyond Meat. Amerykańska firma nabyła zakład w tym tygodniu i planuje uruchomienie go do końca 2020 r. Rozpoczęcie produkcji w Enschede umożliwiłoby ciągłą produkcję produktów w Europie.
Holenderski dostawca białka Zandbergen potwierdza duże zapotrzebowanie na białka roślinne, a zwłaszcza rosnące zapotrzebowanie na produkty Beyond Meat w Europie i na Bliskim Wschodzie.
Beyond Meat to jeden z najszybciej rozwijających się producentów żywności w Stanach Zjednoczonych. Produkty są obecnie dystrybuowane do około 94 000 sklepów detalicznych i restauracji.
Źródło: Agrarheute