W moczu świń z fermy przemysłowej stwierdzono potężną dawkę glifosatu

Redakcja

Marcin Bustowski ze Związku Zawodowego Rolników Rzeczpospolitej "Solidarni" opublikował wynik badania moczu świń z fermy przemysłowej. Próbka wykazała znaczne przekroczenie stężenia glifosatu. Zdaniem działacza, szkodliwa substancja, wraz z konsumowanym mięsem wieprzowym produkowanym w cyklu przemysłowym, trafia do naszych organizmów. 

 

Bustowski w piśmie skierowanym m.in. do ministra rolnictwa, informuje, iż wynik badań na obecność glifosatu u dwóch przebadanych świń z dużej fermy przemysłowej przekracza 7,76 ng/mg (dopuszczalne stężenie w moczu ludzkim wynosi 0,5 ng/mg). Wg autora pisma substancja ta pochodzi z pasz zawierających soję z Ukrainy i Argentyny, gdzie w sposób niekontrolowany stosuje się środki ochrony roślin. Jak podkreśla działacz Związku, sanepid ani weterynaria nie badają zawartości glifosatu w produktach pochodzenia zwierzęcego, co może oznaczać, iż konsumenci mogą być zatruci tą szkodliwa substancją. Bustowski oczekuje, że władze krajowe podejmą działania, które zobowiążą organy państwa do badania moczu zwierząt, których tkanka jest przetwarzana na produkt spożywczy.

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz