kojs

kps

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Kiełbasa swojska nie taka swojska. Fałszowanie żywności jest nagminne

Redakcja

- Błędne dane dotyczące zawartości kalorii, nieprawidłowe oznaczenia, brak pełnej informacji o składnikach - to najczęstsze grzechy producentów artykułów rolno-spożywczych. Szacuje się, że nawet 50 mld zł rocznie wydajemy na żywność, która jest zafałszowana – informuje Telewizja Polska w programie Agrobiznes. 

 

Często nie wiemy co jemy. Niestety to powiedzenie jest wciąż aktualne. Mimo, że świadomość klientów wzrasta. Jak wykazują kontrole, ciągle zdarzają się przypadki fałszowania żywności. - W niemal czterdziestu procent sprawdzonych produktów mięsnych opis nie zgadzał się z tym co jest w środku. Takie określenia, jak "swojska", "staropolska", czy "domowa" bywają nazwami na wyrost, bo zdarza się, że producenci stosują niedozwolone dodatki. Co więcej, kontrolerzy znajdują substancje, o których na opakowaniach się już nie wspomina – słyszymy w programie TVP.

 

Jak informuje Telewizja Polska, oznakowania składników są często nieczytelne, mają nieprecyzyjne określenia i stosuje się niewłaściwe nazewnictwo. Dotyczy to nie tylko mięsa, ale też pieczywa, a nawet miodu. - Zamiast lipowego, przeważa pyłek rzepakowy. Bywa, że mięso ma za dużo wchłoniętej wody albo soli i tłuszczu. Ujawniono też przypadek, że sok z włoskich winogron jest oznaczony jako produkt polski – podaje Agrobiznes. Wg autorów programu, inspektorzy dodają , że wyniki są nieco lepsze niż w ubiegłych latach. Bywają jednak przypadki celowych oszustw i z tym chce walczyć ministerstwo rolnictwa. - Nie wolno fałszować żywności, nie wolno oszukiwać, nie wolno spekulować żywnością, wykorzystując gry, przewagi rynkowe, które de facto szkodzą rolnikom i producentom żywności, jak również tym konsumentom, którzy tej żywnością potrzebują – mówi w rozmowie z TVP Jan Krzysztof Ardanowski.

 

Wg nowych przepisów, które przyjął Sejm, od 1 lipca Inspekcja Handlowa Artykułów Rolno-Spożywczych będzie kontrolowała żywność zarówno na etapie produkcji, przetwarzania jak i dystrybucji. To pozwoli skuteczniej monitorować sytuację na rynku. Wg ministerstwa, powierzenie jednemu organowi kontroli nad jakością handlową umożliwi szybsze reagowanie na pojawiające się nieprawidłowości. Obecnie jakoś kontrolowana jest przez dwa organy – Inspekcję Handlową Artykułów Rolno-Spożywczych na etapie produkcji i dystrybucji oraz przez Inspekcję Handlową w sklepach.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu