Kolejne badania wykazały, że kasza z Janowa Lubelskiego, która miała zawierać podwyższony poziom pozostałości glifosatu, jest bezpieczna. Obecność tej substancji znajdowała się na granicy wykrywalności i aby zaszkodzić człowiekowi, trzeba by każdego dnia do końca życia zjadać ponad 47 kg tej kaszy dziennie.
Informację o tym, iż kasze te mogą być szkodliwe dla konsumentów przekazała w listopadzie Fundacja Konsumentów i Program FoodRentgen. Jedna z zakwestionowanych kasz pochodziła z Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego Janex z Janowa Lubelskiego.
Jak informuje zarząd firmy Janex, od razu po opublikowaniu raportu, podjęte zostały działania, które prowadzono we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Janowie Lubelskim oraz Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Lublinie. Niezwłocznie zostały też wycofane z obrotu zakwestionowane partie kaszy gryczanej, które następnie zostały zutylizowane w obecności Przedstawicielstwa Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Wcześniej inspektorzy pobrali z nich próbki do badań.
Przesłano je do zewnętrznego akredytowanego laboratorium i zbadano na obecność pozostałości glifosatu. Dodatkowo zostały przeprowadzone kontrola i badanie partii kaszy gryczanej oraz kaszy jaglanej przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Janowie Lubelskim. Próby referencyjne do badania zostały pobrane podczas procedury identyfikacji kwestionowanych partii. Aby uzyskać dokładne i pewne wyniki, badania te zostały przeprowadzone dwutorowo i niezależnie, zarówno przez PSSE jak i zewnętrzne akredytowane laboratorium ALS Food & Pharmaceutical Polska. W obu przypadkach okazało się, że norma pozostałości glifosatu nie została w żadnym przypadku przekroczona, co więcej ilość ta znajdowała się na granicy wykrywalności. W takim przypadku, aby przekroczyć dawkę glifosatu bezpieczną dla człowieka, człowiek musiałby każdego dnia do końca życia zjadać ponad 47 kg tej kaszy.
– Pragniemy nadmienić, iż jako przedsiębiorstwo prowadzące zakład produkcji spożywczej podlegamy nadzorowi wielu instytucji państwowych takich jak wspomniany Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a także audytom jednostek certyfikujących, w naszym przypadku TÜV SÜD, oraz audytom i kontrolom z współpracujących sieci handlowych. Nadzór, kontrola oraz procedury powyższych instytucji wymagają od nas spełnienia długiego szeregu kryteriów, które mają na celu zagwarantować konsumentom wysoką jakość produkowanych wyrobów. Jako zakład produkcyjny przeprowadzamy badania w zewnętrznych akredytowanych laboratoriach pod kątem pestycydów, nie tylko glifosatu, metali ciężkich, GMO, glutenu, co czynimy zgodnie z przepisami i wewnętrznymi procedurami. W ramach działań profilaktycznych i prewencyjnych Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Janex podejmuje szereg działań, aby przeciwdziałać występowaniu przekroczeniom dopuszczalnych norm glifosatu w kaszach gryczanych i jaglanych. Kasza gryczana oraz jaglana, a także inne produkty Janex, spełniają wszelkie normy jakości i bezpieczeństwa, a co za tym idzie nie ma przeciwwskazań do ich spożywania. Kasze oraz produkty zbożowe należą do produktów najmniej przetworzonych i są powszechnie uważane za produkty zdrowe i o wysokiej wartości odżywczej – czytamy w oświadczeniu zarządu firmy Janex.
Źródło: www.lublin112.pl