zm skiba

skiba

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Druzgocący raport Inspekcji Handlowej. Żywność jest fałszowana na ogromną skalę

Redakcja

Jaja zadeklarowane jako L-duże tak naprawdę posiadały masę odpowiadającą klasie M- średniej lub nawet S – małej. W mięsie mielonym cielęcym stwierdzono 38 proc. cielęciny oraz 62 proc. wieprzowiny, a w filecie z piersi kurczaka była zawyżona zawartość wody aż o 14,2 proc. To tylko niektóre „perełki” jakie pojawiły się w raporcie Inspekcji Handlowej, która w ubiegłym roku prowadziła kontrolę żywności. Kontrolujący w aż 54 proc. kontrolowanych produktów wykazali nieprawidłowości. 

 

- Nawet 50 miliardów złotych – tyle rocznie Polacy wydają na jedzenie, które jest zafałszowane. Fakt dotarł do nieopublikowanego raportu Inspekcji Handlowej dotyczącego kontroli żywności w 2018 r. W ponad połowie przypadków wykryto nieprawidłowości. Sklepy sprzedają nam jedzenie, którego skład nie zgadza się w tym, co napisano na etykiecie, zdarza się że jest przeterminowane, złej jakości czy wręcz zepsute – czytamy w publikacji dziennika Fakt.

 

Jak informuje Fakt, inspektorzy przeprowadzili w zeszłym roku 2158 kontroli – w hurtowniach, magazynach, sklepach detalicznych targowiskach i lokalach gastronomicznych. Aż  54 proc. jedzenia wykazywało nieprawidłowości. - Najwięcej produktów o niewłaściwej jakości, w tym zafałszowanych stwierdzono w przypadku: ryb i przetworów rybnych (35,1 proc. nie odpowiadało przepisom), wyrobów garmażeryjnych (25,3 proc.), miodu (23,7 proc.), jaj (14,9 proc.) – czytamy w raporcie z kontroli za 2018 r.

 

Jak można przeczytać w Fakcie, eksperci twierdzą, że sytuację mogłoby poprawić powołanie nowej, wzmocnionej służby kontrolującej żywność. – Trwają prace nad połączeniem Inspekcji Handlowej i Inspektoratu Jakości Handlowych Artykułów Rolno-Spożywczych. Dobrze, by nowa inspekcja uzyskała parapolicyjne uprawienia – mówi Faktowi Andrzej Gantner dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności. - Jaja zadeklarowane jako L-duże tak naprawdę posiadały masę odpowiadającą klasie M- średniej lub nawet S – małej. W jednej partii stwierdzono „obcy, intensywny i nieprzyjemny zapach” (…) W mięsie mielonym cielęcym stwierdzono 38 proc. cielęciny oraz 62 proc. wieprzowiny, w filecie z piersi kurczaka była zawyżona zawartość wody aż o 14,2 proc. W konserwie „wołowinie w sosie własnym – kawałki mięsa o nietypowo ciemno szarej barwie, widoczne chrząstki oraz skórki” (…) W lokalach gastronomicznych sprzedawano pierogi wołowe, gdzie wieprzowina stanowiła 45,2 proc.; w kebabie baranio-wołowym nie stwierdzono baraniny lecz wołowinę i mięso drobiowe; „kaczka na gorącym półmisku” okazała się... indykiem. – czytamy w raporcie.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu